V vil bruge epidemiudvalg til at få regnet på mere åbning

Når Folketingets nye epidemiudvalg mødes på fredag klokken 11, vil Venstre forsøge at skaffe flertal for at få regnet på det, som regeringen har undladt at bede eksperterne om at regne på smitte-konsekvensen af – ikke mindst åbningen af skolerne for eleverne i de ældste skoleklasser.

Torsten Schack Pedersen (V). Foto Nordtinget.

Det fortæller Torsten Schack Pedersen, som er et af Venstres fem medlemmer af udvalgets 21 medlemmer.

“Vi forstår ikke, hvorfor regeringen ikke har bedt om beregninger for 5. – 8. klasse, for højskolerne, for efterskolerne og for liberale erhverv,” siger Torsten Schack Pedersen.

Ifølge den nye lov, som trådte i kraft i mandags, kan et flertal i udvalget bremse et indgreb fra regeringen. Forslaget om at pålægge regeringen at bede den ligeledes nye epidemikommission om at udføre bestemte beregninger kan blive en test af, hvad det nye udvalg kan bruges til.

Torsten Schack Pedersen har store forventninger til epidemiudvalget. Det vil skabe langt mere gennemsigtighed om den faglig baggrund for beslutningerne og genskabe de normale parlamentariske spilleregler, hvor en regering skal have flertal for sin politik, mener venstremanden fra Thisted-kredsen. Slut med de meget vidtgående beføjelser til en regering, som forvaltede sin store magt uden ydmyghed efter hastelovene fra marts 2020.

Hele 44 bekendtgørelser med restriktioner udløber 15. april, påpeger Torsten Schack Pedersen.

“Skal de forlænges, skal der være flertal for det,” siger han.

Lukningen af frisørsaloner er noget af det, der generer hans logiske sans.

“Hvorfor er det farligt at gå til frisør, men ufarligt at frisøren kommer hjem og klipper mig. Det giver ikke mening,” siger Torsten Schack Pedersen.

Af Esben Agerlin Olsen