Israel mangler at vaccinere palæstinensere: Danmark køber, hvor vaccine er til salg

(Mai Villadsen (EL) bringer Israels manglende vaccinering af palæstinensere op. Foto fra Folketingets tv.)

Den stramme mine kom frem hos statsminister Mette Frederiksen (S), da Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen tirsdag spurgte til statsministerens kommende rejse til Israel. Landet har undladt at vaccinere næsten alle palæstinenserne i de israelsk besatte områder. Derimod er Israel længst i verden med at vaccinere sin egen befolkning.

Ordføreren fra støttepartiet gjorde opmærksom på, at Israel ifølge FN har pligt til også at vaccinere befolkningen i besatte områder, Vestbredden af Jordanfloden, nord og syd for Jerusalem.

Vil statsministeren sige til sin israelske kollega, at han har ansvar for at vaccinere palæstinenserne, før han sælger vaccine til andre lande, spurgte Mai Villadsen.

Det vil den nordjyske statsminister ikke efter hendes svar at dømme.

“Hvis Danmark kan købe vacciner fra forskellige lande, skal vi så afstå fra det, fordi andre har behov for vaccinerne. Til det vil jeg generelt sige nej,” lød det fra den danske regeringschef.

Hendes opgave først og fremmest at skaffe vaccine til Danmark, samtidig med at Danmark er med i en solidarisk fordeling af vaccine og produktion af mere vaccine til hele verden, forklarede hun.

Statsministeren rejser til Israel torsdag med blandt andet en fælles produktion i tankerne, måske en fabrik.

“Jeg forventer ikke at kunne fylde lastrummet op,” sagde Mette Frederiksen.

Enhedslisten mener, at det er meget mere både forskningsmæssigt og geografisk nærliggende at producere vaccine sammen med de andre nordiske lande.

Enhedslisten corona-ordfører, Peder Hvelplund, kalder det en ny brøler, hvis Danmark begynder at samarbejde med Israel i stedet for Norden. Den første brøler var at sælge den danske offentlige vaccineproduktion.

“Tilgængeligheden af tilstrækkeligt antal af vacciner har vist sig at være den helt store faktor i vores kamp mod corona,” mener han.

“Vi har været alt for afhængige af få medicinalvirksomheder, når vi burde have kunne produceret vaccinerne selv,” skriver Peder Hvelplund i en udtalelse.

Af Esben Agerlin Olsen