Datatilsynet undersøger seruminstituttet og selskaber bag test

Først var den gal med datasikkerheden hos firmaet Medicals Nordic. Følsomme oplysninger om borgerne og deres corona-test lå på WhatsApp på de private telefoner hos de ansatte, der havde foretaget testen, lød det. Datatilsynet undersøger sagen.

Foto Datatilsynet.

Medicals Nordic var underleverandør til SOS International, som vandt en udbudsrunde om test fra 1. februar. SOS International blev imidlertid hurtigt fyret igen som lyntester i regionerne Nordjylland, Midtjylland, Sjælland og Hovedstaden. Den var også gal med hygiejnen.

Hermed stopper problemerne ikke. Datatilsynet har besluttet at rejse sager over for både det fyrede SOS International og Carelink, som vandt udbuddet i for kviktest i Region Syddanmark og overtog opgaven 1. februar.

Foto Line Bloch Klostergaard, Region Nordjylland. Reglerne om databeskyttelse gælder både for offentlige og private.

Statens Serum Institut bliver undersøgt af Datatilsynet i samme omgang. Det handler om, hvorvidt borgerne bliver ordentligt oplyst om behandlingen af deres data, når de bliver testet med lyn test og på mobile testcentre.

De testede skal i et let forståeligt sprog have at vide, hvordan deres data behandles. De registrerede skal også have tydeligt at vide, hvad formålet med registreringen er, og hvad retsgrundlaget er for det.

Og det er ikke det hele. Borgeren skal have besked om, hvem den dataansvarlige er. Endelig skal den testede også have at vide, hvis det er planlagt at videregive personoplysningerne til andre. Reglerne gælder både private og offentlige testcentre.

Det hele følger af EU’s databeskyttelsesforordning artikel 13 om oplysningspligt. Det oplyser Datatilsynet og justitsminister Nick Hækkerup (S) i et svar til Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

Datatilsynet har noteret, at Falck har overtaget opgaven med kviktest i mange regioner. Foto Nordtinget.

SF’eren, som er retsordfører, havde spurgt ministeren, om det er godt nok blot at hænge en planche op i testcentret med information om, at der er mere information på en bestemt hjemmeside.

Falck overtog en række opgaver for SOS International, da det selskab hurtigt blev fyret efter fortællinger om dårlig hygiejne. Datatilsynet skriver, at har lagt mærke til, at Falck har overtaget opgaverne, og at tilsynet holder øje med området.

Datatilsynet rejser sagerne på eget initiativ. Tilsynet kunne tirsdag eftermiddag ikke umiddelbart oplyse mere om undersøgelserne af de private selskaber og Statens Serum Institut.

Af Esben Agerlin Olsen