Coronatest-firma får løftet pegefinger fra Datatilsynet

(Foto Datatilsynet)

Testfirmaet Carelink og Statens Serum Institut oplyser borgerne godt nok om, hvordan deres data behandles, når de er testet for corona. Det fremgår af breve fra Datatilsynet, som har testet, om reglerne om oplysning bliver overholdt.

Derimod løfter Datatilsynet en pegefinger over for SOS International, som af andre grunde hurtigt mistede testopgaver, efter at have vundet udbud i Nordjylland og andre regioner fra 1. februar. I stedet overtog Falck opgaven. Senere fortsatte SOS i hovedstaden, men uden en omstridt underleverandør.

Fyringen af SOS International i flere regioner skete, efter at det viste sig, at underleverandøren Medicals Nordic havde personfølsomme data fra de testede liggende på WhatsApp på deres private mobiltelefoner. Desuden blev hygiejnen kritiseret.

Det nordjyske folketingsmedlem Peder Hvelplund (EL) var en af det hårdeste kritikere.

SOS International kunne ifølge Datatilsynet også have været bedre til at informere borgerne om behandlingen af deres data i et let forståeligt sprog, sådan som EU-reglerne kræver det.

Det er ikke nok blot at skrive på firmaets hjemmeside, hvordan data behandles. For det er ikke sikkert, at borgerne overhovedet kikker på hjemmesiden.

“Datatilsynet bemærker hertil, at det må lægges til grund ikke alle borgere, der får foretaget en hurtigtest hos SOS International A/S, kan forventes at besøge SOS International A/S’ hjemmeside, forinden testen foretages”, skriver tilsynet.

Informationen om, at det kan findes på hjemmesiden, bør blive meddelt borgerne på selve teststedet, lyder opfordringen fra Datatilsynet.

Tilsynet synes dog, at SOS International lever op til reglerne, hvis firmaet i den efterfølgende sms med testsvaret har en henvisning med et link til siden med informationen om databehandlingen. Ifølge SOS International følger sådan en henvisning med sms’en med testsvaret.

Borgerne har krav på at få let forståelig oplysning om, hvordan deres data behandles. De skal også have besked i klart sprog om, hvad der er formålet med registreringen, og hvad det retlige grundlag for registreringen er.

Carelink vandt udbuddet for lyntest i Region Syddanmark, hvor selskabet har fem testcentre. Her får de testede et stykke papir med oplysninger om, hvordan deres data behandles. Det er Datatilsynet godt tilfreds med.

Også i de mobile testcentre, hvor der foretages PCR test uden tidsbestilling, får de testede et stykke papir med oplysninger om databehandlingen, oplyser Statens Serum Institut i sit svar til Datatilsynet, som også her er tilfreds.

Nordtinget fik aktindsigt hos Datatilsynet på få dage.

Af Esben Agerlin Olsen

Læs også: Datatilsynet undersøger seruminstituttet og selskaber bag test