Penge til psykisk syge i Nordjylland gik til andre

(Foto Line Bloch Klostergaard, Region Nordjylland)

Selv om det ofte lyder i forbindelse med statsbudgettet finansloven, at der afsættes flere penge til mere personale og bedre behandling af psykiatriske patienter, så går det ikke altid sådan.

En væsentlig del af de statslige penge, som var afsat til psykiatrien i Nordjylland i 2020, blev brugt til at fylde et hul i regnskabet i regionen. Det skriver Altinget.

Folketingsmedlem Per Larsen (K), som også er medlem af regionsrådet i Nordjylland, mener, at der burde være skodder imellem budgetterne for psykiatrien og det øvrige sundhedsvæsen, somatikken.

“Så var vi fri for den trafik,” siger han til Nordtinget. Separate budgetter og regnskaber ville have ført til, at somatikken selv måtte løse sine problemer, mener han.

“Jeg tager mit forslag med, når regeringen senere i år vil tale sundhedsreform,” siger Per Larsen.

Ud af 60 millioner kroner, som var afsat til psykiatriske patienter i Nordjylland i 2020, da gik 23 millioner kroner til at dække et underskud, skriver Altinget. Underskuddet opstod, da regionen relativt sent på året fik en besked fra Finansministeriet om at skære kraftigt ned på udgifterne i priser og lønninger.

De 23 millioner kroner havde regionen ikke nået at bruge på psykiatri i 2020. Regionsrådsformand Ulla Astmann (S) siger til Altinget, at det ville det have ført til fyringer i både somatikken og i psykiatrien, hvis de ubrugte 23 millioner kroner til psykiatrien ikke var brugt at fylde det uventede hul.

Enhedslistens Pernille Skipper, FOA og tidligere regionsdirektør i Midtjylland Leif Vestergaard Pedersen kritiserer, at pengene ikke er gået til det, der var meningen. Hvis regionen ikke kunne nå at bruge alle pengene til psykiatrien i 2020, kunne de være overført til året efter, mener den tidligere regionsdirektør.

Af Esben Agerlin Olsen