ANNONCE

Minister holdt på svar – som fire måneder forinden var givet til en anden politiker

Regeringen beskyldes at mørkelægge eller være meget længe om at svare på spørgsmål omkring minksagen og beskeden om, at alle mink skulle aflives, hvad der ikke var lovhjemmel til.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S). 13. november 2020. Liselott Blixt har stillet sine spørgsmål til ham, men der skal gå fire måneder, før hun får svar. Foto Nordtinget.

Et svar til et folketingsmedlem viser, at regeringen også holder igen med at sende svar, som henviser til svar, der for længst er givet og offentliggjort på Folketingets hjemmeside.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har i flere måneder overvejet, om han kunne svare på et spørgsmål, som han imidlertid allerede havde svaret på til et andet folketingsmedlem.

Det tog over fire måneder og en klage til Folketingets præsidium for sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) at få svar fra sundhedsministeren i sagen om corona-varianten cluster 5, som var en anledning til aflivning af alle mink.

Den 9. november 2020 stillede Liselott Blixt (DF) spørgmål til ministeren gennem Folketingets sundhedsudvalg. Hun ville gerne vide, i hvilke nordjyske kommuner de 12 smittede personer med cluster 5 kom fra.

Hun ville også vide i hvilke kommuner de smittede minkfarme lå. Hun stillede sine spørgsmål, få dage efter at regeringen 4. november havde meddelt, at alle mink skulle aflives. Det er kaldt aflivning af en milliardindustri.

Mink. Foto Kopenhagen Fur.

I den forgangne uge, torsdag 25. marts 2021, kom svaret så endelig til Liselott Blixt. De smittede var fra Frederikshavn og Hjørring, og fem minkfarme i de to kommuner var ramt.

Det er ikke nogen overraskende nyhed. Marie Bjerre (V) fik tallene af ministeren for længe siden. Det overraskende er, at Liselott Blixt (DF) først får sit svar nu, da det blot er en henvisning til et længe kendt svar.

Liselott Blixt var først til at stille spørgsmålet. Hun var en uge tidligere end Marie Bjerre, som til gengæld fik sit svar 24. november sidste år. Dagen forinden fik Lise Bech (DF) et tilsvarende svar, dog uden antallet af smittede minkfarme.

Men Liselott Blixt, som altså var først med spørgsmålet, måtte vente længst på svaret. Årsagen til det vil hun til gengæld spørge ministeren om nu.

“Hvad er begrundelsen for at vente så længe, når der er svaret tidligere,” spørger hun.

Det virker fuldstændigt underligt,” siger Liselott Blixt, som i øvrigt finder aflivningen af alle mink helt ude af proportion. Hun kalder det en overreaktion, som får folk til at miste tilliden til regering og myndigheder.


Svarene fra Magnus Heunicke

  • 4. november 2020: Besked fra regeringen om aflivning af alle mink på grund af cluster 5 corona-varianten og uden lovhjemmel.
  • 9. november 2020: Liselott Blixt spørger minister, hvor de smittede er og hvor mange farme, det handler om.
  • 17. november 2020: Marie Bjerre stiller spørgsmål om det samme som Blixt
  • 24. november 2020: Marie Bjerre får svar fra ministeren
  • 25. marts 2021: Liselott Blixt får svar fra ministeren, som henviser til svaret til Marie Bjerre

Liselott Blixt blev så træt af at vente på svar, at hun klagede til Folketingets præsidium. Sundhedsministeren beklager i et brev torsdag til fungerende formand for Folketinget, Karen Ellemann (V), at det tog så lang tid.

Han begrunder det med, at det skulle afklares, hvor meget den kommende granskningskommission skulle dække omkring aflivningen af mink uden lovhjemmel.

Den kommission blev nedsat en måned efter spørgsmålet fra Liselott Blixt og to uger, efter at ministeren allerede havde svaret Marie Bjerre det, som endte med også at blive svaret til Liselott Blixt.

Ministeren forklarer:

“Det er almindelig praksis, at spørgsmål, som er omfattet af en undersøgelseskommission, ikke besvares særskilt. Dette blandt andet for ikke at foregribe det kommende arbejde i kommissionen og af retssikkerhedsmæssige hensyn for de involverede,” skriver Magnus Heunicke til Folketingets fungerende formand.

Ministeren finder efter den modne overvejelse, at spørgsmålet fra Blixt “falder uden for granskningskommissionens kommissorium“.

Svar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) 24. november 2020. Liselott Blixt (DF) måtte vente fire måneder for at få samme svar, selv hun var først til at spørge.

Sundhedsministeren beklager langsommeligheden over for den fungerende formand for Folketinge, Karen Ellemann.

Af Esben Agerlin Olsen