Minister ind i sag om nordjyske tvangsfjernelser

(Foto Folketingets tv)

Flere udsatte børn skal have et nyt hjem. Tidligere end i dag,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i sin nytårstale 1. januar 2020. Det var på tide at “lægge berøringsangsten væk” i forhold til at fjerne børn fra deres hjem.

Astrid Krag. Foto Folketingets tv.

Et par forældre i Aars mener, at Vesthimmerland kommune tilsyneladende har taget den opfordring alt, alt for bogstaveligt.

Det handler om to brødre, som er blevet fjernet fra deres hjem. Først blev den ældste bror på 17 år fjernet fra forældrene. Det skete ved hjælp af politiet, som senere undskyldte, at der ikke har været hjemmel til aktionen ifølge Nordjyske.dk.

Både drengen og hans forældre var imod tvangsfjernelsen, skriver mediet. Senere blev den 10-årige lillebror fjernet fra hjemmet. Det skete på trods af, at han var aktiv, klarede sig godt i skolen og var populær hos sine kammerater.

Kommunen har i sine papirer skrevet, at moderen til drengene er meget om optaget af kritisere kommunen på de sociale medier og i pressen. Den mener, at moderen dermed bruger tid på det forkerte i stedet for at være til stede for sin dreng.

Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti har bedt ministeren om en forklaring. Det kan ministeren ikke uden videre. Hun har bedt Vesthimmerlands kommune om en redegørelse. Den vil så senere blive sendt til Social- og Ældreudvalget i Folketinget.

Kommunen slipper ikke med redegørelsen til ministeriet. Sagen er også sendt til Ankestyrelsen. Det oplyser social- og ældreminister Astrid Krag (S) i sit svar til Karina Adsbøl onsdag 9. juni.

Det har taget ministeren over tre uger at komme med det foreløbige svar om at bede kommunen om en redegørelse. Karina Adsbøl stillede sit spørgsmål allerede 17. maj.

Mette Frederiksen meddelte for længe siden, at hun gerne vil være børnenes statsminister.

Jeg vil altid stå på børnenes side“, sagde hun i nytårstalen 2020.

Af Esben Agerlin Olsen