Enhedslisten truer med at bringe regeringen i mindretal

Det har længe stået klart, at Danmark har bestilt rigeligt med vaccine mod corona. Nu oplagres vaccine i køleskabe i København, selv om der er stort behov for den i udviklingslandene.

Til Danmark kommer der stadig bestilt vaccine fra firmaerne Johnson & Johnson og AstraZeneca, hvis vacciner er taget ud af det generelle, danske vaccinationsprogram. Ifølge dr.dk står en million doser i køleskabe på Statens Serum Institut (SSI).

Regeringen risikerer at komme i mindretal, hvis den ikke gør noget for at få indkommende vaccine omdirigeret til andre lande i stedet for sætte den på lager. Det fremgår af en hurtig forhandling på Twitter onsdag formiddag.

Corona-ordfører Peder Hvelplund fra regeringens støtteparti Enhedslisten lover at gå sammen med Venstre uden om regeringen, skriver han til Venstres Jan E. Jørgensen.

Nordjyske Peder Hvelplund kræver, at de indkøbte vacciner hurtigt omdirigeres til det internationale vaccinationsprogram COVAX.

“Det er helt gak, at regeringen ikke har sikret, at overskydende vacciner doneres gennem COVAX, men i stedet havner i fryseren hos SSI! Vi har et globalt ansvar for at vaccinerne kommer ud, men også for at sikre os selv mod nye varianter. Det haster!“, skriver Peder Hvelplund.

Jan E. Jørgensen erklærer sig “helt enig”.

Det internationale COVAX-program modtager kun vaccine direkte fra producenterne, altså ikke via køleskabe i København.

Da coronavirus som bekendt smitter over grænserne, har de rige lande har...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk