Vaccine til gravide og ammende: Peder Hvelplund (EL) støtter Marie Bjerre (V)

Det nordjyske folketingsmedlem Marie Bjerre (V) er træt af, at hun ikke må blive vaccineret mod coronavirus, fordi hun ammer sit barn.

Foruden Venstre bakker Konservative op om, at gravide og ammende skal kunne vælge at blive vaccineret, hvis de ønsker det. Sundhedsstyrelsen anbefaler det ikke, da vaccinen ikke er godkendt til gravide og ammende.

Nu kommer der imidlertid også pres fra et af regeringens støttepartier, Enhedslisten. Nordjyske Peder Hvelplund, corona-ordfører og gruppeformand i Folketinget, mener, at vaccination også skal tilbydes gravide og ammende.

“Efter min opfattelse – men det er en sundhedsfaglig vurdering – så bør vaccinen kunne tilbydes til den gruppe. Men det er klart at det afhænger af, at der ligger en sundhedsfaglig vurdering, og at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man også giver vaccine til gravide og ammende,” siger Peder Hvelplund. 

Peder Hvelplund, EL. Foto Nordtinget ©

På linje med andre kritikere af den nuværende linje peger han på, at internationale data støtter muligheden for at vaccinere gravide og ammende. Muligheden findes for kvinder i Sverige, Finland, Island, USA, Storbritannien, Frankrig, Holland og Irland, ifølge presserapporter.

Danske fødselslæger og gynækologer har opfordret til, at gravide og ammende skal kunne blive vaccineret.

Covid-19 kan give alvorlige komplikationer for både mor og barn. Det er påpeget af formanden for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, ledende overlæge Annemette Lykkebo.

“Derfor undrer vi os over, at Sundhedsstyrelsen ikke klart anbefaler vaccination. I det mindste bør de tilbydes coronavaccination på lige fod med alle andre,” sagde hun til Politiken 9. juli.

Sundhedsstyrelsen er imidlertid imod vaccination af gravide og ammende, medmindre den gravide er alvorligt syg.

Sundhedsstyrelsens anbefaling.

Sundhedsstyrelsen er i færd med at undersøge de udenlandske data for at se, om Danmark kan gøre det samme som Storbritannien og Sverige, oplyste styrelsens chef for Enhed for Beredskab og Smitsomme Sygdomme, Bolette Søborg, til Politiken 9. juli.

Af Esben Agerlin Olsen