I går nej: I dag må gravide og ammende også blive vaccineret

(Foto Lene Pedersen/Region Nordjylland)

Sundhedsstyrelsen har ændret holdning til corona-vaccine til gravide og ammende. Nu må de godt blive vaccineret. Tirsdag var holdningen omvendt, at de ikke kunne blive det.

Ændringen i holdning kommer, netop som corona-ordfører og gruppeformand Peder Hvelplund fra regeringens støtteparti Enhedslistens tirsdag her på Nordtinget støttede, at gravide og ammende kan blive vaccineret – hvis det var efter en sundhedsfaglig anbefaling.

Peder Hvelplund (EL). Foto Nordtinget.

Dermed bakkede han op om et andet nordjysk folketingsmedlem, Marie Bjerre (V), som længe har gjort opmærksom på, at hun var træt af ikke at kunne blive vaccineret, fordi hun ammer sit barn. I de fleste europæiske lande kan ammende blive vaccineret.

Onsdag glædede Marie Bjerre sig over den ændrede holdning, men ærgrede sig over, at beslutningen var så længe undervejs.

Marie Bjerre (V) onsdag på Twitter.
Sundhedsstyrelsens gamle anbefaling, som den så ud tirsdag 20. juli 2021.

Sundhedsstyrelsen begrunder sin nye holdning med resultater fra udlandet. Det gælder USA, Israel, Canada og Skotland og vaccinerne fra BioNtech-Pfizer og Moderna.

Gratis artikel. Køb abonnement. Bevar Nordtinget.

Resultaterne viser alle, “at vaccinerne er meget effektive og sikre for både den gravide og for det ufødte barn samt for den ammende og det diende barn”, skriver styrelsen onsdag på sin hjemmeside.

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, siger, at styrelsen gennem de seneste måneder har været i dialog med fødselslæger, jordemødre og andre fagfolk med viden om covid-19 og gravide og ammende.

Nordtinget på Twitter tirsdag.

Samtidig har styrelsen gennemgået data fra andre lande.

“På den baggrund har vi i Sundhedsstyrelsen besluttet at udvide det generelle vaccinationsprogram med de vacciner, vi anbefaler, så det fremover også omfatter kvinder, der er gravide eller ammer,” siger Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm på styrelsens hjemmeside.

Beslutningen betyder, at omkring 100.000 gravide og ammende i Danmark kan blive vaccineret.

Af Esben Agerlin Olsen