Hvornår lukker du svinebaronernes gavebod, Rasmus Prehn?

(Foto Gads Forlag/Maria Roliggaard Andersen)

Debatindlæg af Kjeld Hansen, gårdejer og journalist

ALLE har travlt med at pege fingre ad Bregentved Gods, fordi greverne på det midtsjællandske gods opfandt cvr-finten og scorede 28 mio. kr. i støttebeløb til nye svinestalde.

Imidlertid har de intet ulovligt gjort, så anklagerne burde i virkeligheden rettes mod landbrugsminister Rasmus Prehn (S) og hans upålidelige medarbejdere, fordi Prehn i al stilhed fortsætter med at holde den samme gavebod åben, selvom cvr-finten stadig anvendes.

Kjeld Hansen med sin seneste bog. Foto Gads Forlag/Maria Roliggaard Andersen

Cvr-finten går ud på at opdele et landbrug i et større antal virksomheder med eget nummer i det centrale virksomhedsregister (CVR), så selv om ejeren er den samme, kan han score maksimumbeløbet på 7 millioner støttekroner på hvert nummer.

Den slags kreativitet hedder præmiejagt på EU-sprog og er forbudt, men Bregentved Gods slap afsted med at bruge finten i 2017. Greverne oprettede fire cvr-numre og scorede derefter 28 mio. kr., selv om Landbrugsstyrelsen advarede om risiko for svig. Landbrugsministeren hed Esben Lunde Larsen (V), og han lod hånt om advarslen.

Nu bedyrer en forarget landbrugsminister Rasmus Prehn, at han vil gå efter at få millionerne retur fra Bregentved. Imidlertid undlader ministeren at nævne, at han kunne redde langt flere millioner af kroner ved at tilbageholde de nye støttebeløb, der stadig ikke er udbetalt.

Alene i 2020 og 2021 har socialdemokratiske landbrugsministre givet støttetilsagn om 500 mio. kr. til nye svine- og kvægstalde, og blandt de heldige agromillionærer er der flere, der også åbenlyst anvender cvr-finten. Det gælder blandt andet en midtjysk svinebaron med store investeringer i både ind- og udland, og en nordjysk erhvervsmand med 16 selskaber.

Noget helt andet er, at danske landmænd har tjent styrtende med penge i 2019 og 2020. I gennemsnit har hver heltidslandmand indkasseret 1,4 mio. kr., og resultatet er det højeste siden 2012 og næstbedste de seneste 30 år. Er det ikke på tide at lukke gaveboden, Rasmus Prehn?

Debatindlæg af Kjeld Hansen, gårdejer og journalist