Her er regningen for Afghanistan – den militære

(Foto Tobias Roed Jensen)

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har få lavet en opgørelse over, hvad det økonomisk har kostet at sende danske soldater til Afghanistan i 20 år.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og hjemvendte danske soldater fra Afghanistan i juni 2021. Foto Tobias Roed Jensen, Forsvarsgalleriet.

Beløbet fremgår af et svar fra forsvarsministeren til Eva Flyvholm fra Enhedslisten. Beløbet omfatter kun de militære udgifter.

Regningen lyder på cirka 12,4 milliarder kroner.

De samlede danske udgifter i Afghanistan er en del større. Opgørelsen omfatter ikke udgifter hos for eksempel Udenrigsministeriet. En tidligere opgørelse viste, at omkring en fjerdedel af de samlede udgifter ikke var relateret til militæret.

I 2012 var der brugt 13 milliarder kroner i alt i Afghanistan. Heraf var knap 10 milliarder kroner militære udgifter. Det fremgik 16. januar 2012 af en artikel i Jyllands-Posten, som havde Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet som kilder.

Til sammenligning er erstatningen til minkavlerne, som mistede deres dyr, knap 19 milliarder kroner.

Amerikanske soldater i Helmand, Afghanistan. Foto U.S. Marine Corps photo by Cpl. Cody Haas

Trine Bramsen oplyser, at opgørelsesmetoden for Afghanistan er ændret i løbet perioden 2002-2021. Derfor er opgørelsen usikker.

Hun skriver også, at regningen er fratrukket de udgifter, der ville have været til hjemlige aktiviteter, hvis soldaterne ikke var taget til Afghanistan. De ville også have kostet noget i Danmark. Det er merudgiften, der er opgjort.

Ud over...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk