ANNONCE

Her er regningen for Afghanistan – den militære

(Foto Tobias Roed Jensen)

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har få lavet en opgørelse over, hvad det økonomisk har kostet at sende danske soldater til Afghanistan i 20 år.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og hjemvendte danske soldater fra Afghanistan i juni 2021. Foto Tobias Roed Jensen, Forsvarsgalleriet.

Beløbet fremgår af et svar fra forsvarsministeren til Eva Flyvholm fra Enhedslisten. Beløbet omfatter kun de militære udgifter.

Regningen lyder på cirka 12,4 milliarder kroner.

De samlede danske udgifter i Afghanistan er en del større. Opgørelsen omfatter ikke udgifter hos for eksempel Udenrigsministeriet. En tidligere opgørelse viste, at omkring en fjerdedel af de samlede udgifter ikke var relateret til militæret.

I 2012 var der brugt 13 milliarder kroner i alt i Afghanistan. Heraf var knap 10 milliarder kroner militære udgifter. Det fremgik 16. januar 2012 af en artikel i Jyllands-Posten, som havde Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet som kilder.

Til sammenligning er erstatningen til minkavlerne, som mistede deres dyr, knap 19 milliarder kroner.

Amerikanske soldater i Helmand, Afghanistan. Foto U.S. Marine Corps photo by Cpl. Cody Haas

Trine Bramsen oplyser, at opgørelsesmetoden for Afghanistan er ændret i løbet perioden 2002-2021. Derfor er opgørelsen usikker.

Hun skriver også, at regningen er fratrukket de udgifter, der ville have været til hjemlige aktiviteter, hvis soldaterne ikke var taget til Afghanistan. De ville også have kostet noget i Danmark. Det er merudgiften, der er opgjort.

Ud over de rent økonomiske udgifter har Afghanistan kostet over 40 danske soldater livet, mens andre er blevet varigt skadede.

Mindedag for dræbte soldater,Helmand. 2014. Foto U.S. Marine Corps photo by Cpl. Cody Haas

Pengene gået fra Afrika

Folketingskandidat Christian Friis Bach (RV), som var udviklingsminister 2011-2013, påpeger, at de penge, der er brugt i Afghanistan er taget fra udviklingsbistand til andre lande.

“Det har kostet en masse for Afrika og hvor pengene ellers ville være gået hen andre steder i verden. Det er dem, der har betalt regningen. Principielt har det ikke kostet mere for Danmark at være i Afghanistan. Der er aldrig lavet en ekstra udvidelse af udviklingsbudgettet, fordi vi har været i Afghanistan,” siger Christian Friis Bach.

Folketingskandidaten, som stiller op i Nordjylland, importerer fødevarer fra Afghanistan. Det gælder safran, lakrids, mandler, pinjekerne, grønne rosiner og tørret frugt i det hele taget. Hans firma er såvidt vides den eneste danske aktør i landet.

Christian Friis Bach mener, at Danmark skulle have satset meget mere på handel med Afghanistan for at udvikle landet.

De danske militærudgifter i Afghanistan ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S). Danmark trak sine kamptropper hjem fra Afghanistan i 2012. Da falder udgifterne.

Af Esben Agerlin Olsen