Spørgsmål om flygtninge var ikke velkomment på S-kongres

Mette Frederiksen. Foto Nordtinget.

Kaskader af bifald ramte den socialdemokratiske formand, statsminister Mette Frederiksen under hendes indledende tale på partikongressen i Aalborg lørdag.

Det faldt i god jord, da hun flittigt nævnte regeringens håndtering af corona. Partiformanden tog godt og smilende imod bifaldet.

Efter frokostpausen slog hendes humør kraftigt om, da nogle af de første spørgsmål handlede om flygtninge og tilbagesendelse til et Syrien, som flygtningene og FN langt fra finder sikkert.

Udlændingepolitik har tidligere delt Socialdemokratiet. Mette Frederiksens stramning af den har hentet vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti.

På kongressen sagde hun til en deltager:

“Det undrer mig faktisk, at du går herop i dag, Inger, og siger, at “I er helt vilde med at sende flygtninge tilbage til Syrien.” Tror du virkelig, at det er sådan, det er. Tror du, det er sådan, jeg har det – at når jeg vågner om morgenen, så er jeg helt vild med at sende flygtninge tilbage til Syrien. Nej, og hvis vi bliver ved med at tale om udlændingepolitik på den måde, så bruger vi tiden på det i stedet for at løse de problemer, der er.”

Det gav også noget bifald.

“Hverken jeg eller Tesfaye eller nogle andre er helt vilde med det. Men – vi er nødt til at holde fast i, at flygtninge, der hjælpes skal have et reelt beskyttelsesbehov. Denne verden bliver ved med at producere nye flygtninge, senest fra Afghanistan, hvor vi også må forvente, at mange mennesker bliver sendt på flugt,” sagde Mette Frederiksen.

Hun henviste til, at det er de danske myndigheder, der vurderer, om et land eller dele af det er sikkert at vende tilbage til for flygtninge.

Organisationer som Amnesty International og Mellemfolkeligt Samvirke mener, at regeringen har strammet sin politik i strid med både Flygtningekonventionen og FN’s opfattelse af, at Syrien ikke er sikker. Danmark har lukket sin ambassade i Syriens hovedstad Damascus af sikkerhedsgrunde.

En ændring i loven i 2015 betød et markant skifte til, at blot en forbedring af forholdene i et land kan føre til, at flygtninge får inddraget deres opholdstilladelse i Danmark. Tidligere skulle det være stabile og varige ændringer til det bedre.

FN’s generalsekretær António Guterres sagde tidligere på året, at Syrien er et “levende mareridt”.

Af Esben Agerlin Olsen