Hemmelighed om penge til Pakistan sluppet ud på Folketingets hjemmeside

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) skrev forleden et svar til Rosa Lund (EL) om 10 millioner kroner til Pakistan og FN’s migrationsorganisation.

Hun ville vide, om der var en sammenhæng mellem donationen og de flygtninge, som Danmark vil undgå at modtage fra Afghanistan via Pakistan. Aftalen blev indgået sidst i august, efter at Kabul var faldet, og danskere var flygtet via Pakistan.

Svaret, som findes på Folketingets hjemmeside er tydeligt markeret “TIL FORTROLIG ORIENTERING”. Men øverst til højre står der “offentligt”.

Hvordan hænger det sammen? Nordtinget har under den socialdemokratiske partikongres i Aalborg vist dokumentet til udviklingsministeren.

Ministeren indrømmer, at den ser svær ud.

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) ved partikongressen i Aalborg.

“Det kan jeg ikke svare dig på. Det kan jeg ikke redegøre for,” siger han.

“Hvis det ligger som et offentligt dokument, så er det selvfølgelig helt offentligt”, siger Flemming Møller Mortensen, hvis navn står nederst på svaret.

Pakistanere ud af Danmark

De 10 millioner kroner, som svaret handler om, skal bruges til at bekæmpe menneskesmugling og menneskehandel.

Nogle af pengene går imidlertid til et system til behandling af sager om at sende pakistanere tilbage til Pakistan, hvis de ikke har lovligt ophold i Danmark.

Støt Nordtinget med et
abonnement. (39 kr/md)

Aftalen om projektet blev som nævnt underskrevet sidst i august, altså kort efter af Afghanistan igen fik islamistisk taleban-styre midt i august. Mange afghanere flygtede.

De to ting har ikke noget med hinanden at gøre, skriver ministeren i svaret. Han godkendt bevillingen allerede i juni, skriver han.

“Der var således ingen sammenhæng mellem konceptudviklingen af projektet og den efterfølgende udvikling i Afghanistan, men udviklingen i landet understøtter kun projektets relevans,” skriver han.

Danskere flygtede også fra Afghanistan, via Pakistan. Statsminister Mette Frederiksen (S) har takket den pakistanske præsident Imran Khan for hjælp til flugten.

Nordtinget har forgæves bedt Rosa Lund om en kommentar.

Svar fra udviklingsministeren.

Af Esben Agerlin Olsen

(Opdateret 19. september med tweet fra den pakistanske præsident)