Regeringens konflikt med Mølbak kan rulles ud på første dag i minkkommissionen

Blev en risikovurdering fejllæst – måske med vilje?

En konflikt mellem regeringen og Statens Serum Institut (SSI) om aflivningen af alle mink kan blive rullet ud allerede på første dag, når minkkommissionen tager hul på afhøringer i sagen 7. oktober i retten på Frederiksberg ved København.

Kåre Mølbak under høring i Folketinget. Foto fra Folketingets tv.

Kommissionen, den første såkaldte granskningskommission, skal finde ud af, hvordan det gik til, at regeringen satte myndighederne i gang med at aflive samtlige omkring 15 millioner mink uden at have nogen lov til det i ryggen.

Ulovligt er det kaldt. Venstre, Konservative og Liberal Alliance har krævet en rigsretssag, allerede inden minkkommissionen har gransket sagen. Erstatningen til minkavlerne kan løbe op i 19 milliarder kroner – mere end prisen for at have soldater i Afghanistan i 20 år.

Daværende faglig direktør på seruminstituttet Kåre Mølbak skal afhøres første dag i minkkommissionen.

Det er interessant, fordi Mølbak har kritiseret den måde, som regeringen brugte eller misbrugte en risikovurdering fra seruminstituttet.

Risikovurderingen blev brugt til at begrunde beslutningen om at aflive samtlige burmink i Danmark. Beslutningen blev meddelt 4. november 2020 af statsminister Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen, november 2020 . Foto Nordtinget.

Daværende faglige direktør i SSI, Kåre Mølbak, udtalte bagefter, at risikovurderingen ikke kunne bruges vedrørende de avlsdyr, som beholdes for at producere nye dyr til aflivning og pelsning hvert efterår.

“Man kan således ikke anvende vores risikovurdering til at konkludere, om der er stor risiko ved at lade avlsdyrene overleve, idet der ikke er spurgt specifikt til dette,” skrev Mølbak i en mail til Jyllands-Posten 23. november.

På det tidspunkt havde Mølbak fået lyst til at gå pension fra januar 2021. Det blev meddelt knap to uger tidligere.

Da regeringen fandt ud af, at den havde bestilt aflivning af alle mink uden lov til det, blev der skrevet et lovforslag, L 77, som skulle gøre aflivningen lovlig, selv om den allerede var sket.

Landbrugsminister Rasmus Prehn (S), da loven om aflivning om mink endelig blev vedtaget. Foto fra Folketingets tv.

I et høringssvar til lovforslaget om aflivning af mink understreger Statens Serum Institut, på linje med Mølbaks udtalelses til Jyllands-Posten, at instituttet IKKE er kommet med forslaget om aflivning af alle mink.

“Hertil skal det bemærkes, at det ikke er SSI, der har foreslået, at aflivning af mink”, står der i høringssvaret fra 26. november 2020.

Mink. Foto Kopenhagen Fur.

Instituttet skærer det helt ud i pap, at det er fortsættelse af normal produktion af nye mink – parring om foråret – at instituttet har udtalt sig om i risikovurderingen, som ligger til grund for den voldsomme beslutning om masseaflivning.

“Det skal i den forbindelse understreges, at SSI med sin Risikovurdering af human sundhed ved fortsat minkavl af 3. november 2020 alene har foretaget en risikovurdering ift. human sundhed, hvis minkavlere efter aflivning af smittede dyr eller pelsning i 2020-sæsonen fortsætter minkproduktionen ind i 2021 som normalt. SSI har således ikke givet forslag til mulige løsninger.”

Instituttet mener, at det vil være forkert i foråret 2021 at parre og producere en ny stor mængde mink, når den den normale aflivning og pelsning er sket i efteråret 2020.

Regeringen vælger imidlertid at hæfte sig ved en enkelt sætning i risikovurderingen fra seruminstituttet:

“En fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner.”

Det hele gik meget hurtigt i de dage, efter at regeringen først havde reageret meget langsomt på corona blandt mink.

Det høje tempo senere i forløbet kan have bevirket, at risikovurderingen ikke blev læst særligt grundigt. Den kan samtidig være skrevet for uklart til folk, der har meget travlt. Andre muligheder er, at regeringen har læst de linjer af risikovurderingen, som passede bedst til den politik, den gerne ville føre.

Mogens Jensen (S) blev fyret som minister på grund af minksagen. Foto Nordtinget.

Listen med afhøringer indeholder toppen af regeringen og den danske embedsstand, herunder statsminister Mette Frederiksen og direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm. Mogens Jensen (S), som blev fyret som fødevareminister på grund af sagen, skal også afhøres.

Statsministeren er den foreløbig sidste på afhøringslisten. Hun skal møde 9. december i Retten på Frederiksberg.

Af Esben Agerlin Olsen

Læs også:

Minkkommission får et år – advokater fem måneder til at se på nedgravning og politi

Ny ved Mølbaks pult: “Utrolig god kontrol med epidemien i efteråret”