Minkkommission får et år – advokater fem måneder til at se på nedgravning og politi

(Foto fra Folketingets tv)

Det blev store minkdag fredag 23. april. Kommissoriet for tre undersøgelser af minksagen blev offentliggjort. Hvem gjorde hvad, hvornår og med hvilken paragraf i ryggen.

Undersøgelserne gælder selve regeringsbeslutningen 3. november 2020 om aflivning af alle mink, politiets optræden i telefonen over for minkavlerne og nedgravningen af de døde mink.

Statsminister Mette Frederiksen (S), november 2020.

Granskningskommissionen skal i løbet af et år undersøge, hvordan det gik til, at regeringen besluttede af aflive alle mink, uden at have nogen lov til det, og uden at stoppe aflivningen, da den blev bekendt med den manglende lov.

Statsministerens tilsynspligt over for de øvrige ministre er en af opgaverne for kommissionen at belyse. Den skal ikke retligt vurdere ministrenes ansvar. Den skal heller ikke tage stilling til sundhedsfaglige og veterinære spørgsmål.

Det bliver op til Folketinget at afgøre, om ministre skal stilles for rigsretten. Torsdag meddelte blå blok, at den allerede er klar til at stille statsminister Mette Frederiksen (S) for rigsretten.

Landsdommer Michael Kistrup bliver formand for granskningskommissionen, der også består af professor Helle Krunke, Københavns Universitet, og advokat Ole Spiermann fra firmaet Bruun & Hjejle.

Mogens Jensen (S) måtte gå som minister på grund af minksagen. Foto fra Folketingets tv.

To advokatundersøgelser

Advokater skal stå for de to andre undersøgelser – politiet og nedgravningen. Hvilke advokater er endnu ikke afklaret, oplyser Folketingets...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk