Knubbede ord og undskyldning på møde om ny minkproduktion

(Foto fra Folketingets tv)

(Landbrugsminister Rasmus Prehn,)

Bølgerne gik højt, da landbrugsminister Rasmus Prehn (S) tirsdag var i samråd om mulig genoptagelse af minkproduktion efter 2022. Det er forbudt næste år.

Ministeren beskyldte Venstre og Dansk Folkeparti “rigtigt gerne at ville løbe en risiko” for folkesundheden med at få minkavl tilbage i en fart.

Formanden for Miljø- og Fødevareudvalget, René Christensen (DF), lød vred over den fremstilling.

“Der er ingen, der siger, at der skal være minkproduktion i morgen”, sagde han.

Rasmus Prehn (S) og René Christensen (DF) til højre.

Venstres Torsten Schack Pedersen foreslog, at ministeren stoppede med at beskylde de andre for at ville løbe risiko, hvis han mente det alvorligt med at tale ordentligt.

Ministeren blev på sin side skuffet over at høre nogen i lokalet kalde det “vrøvl”, hvad han sagde.

Efterhånden blev tonelejet skruet ned, og ministeren fik sagt, at “vi i marts-april kan bestille en undersøgelse”, som kan danne baggrund for at genoptage en ny produktion af mink.

Alle mink blev som bekendt aflivet i et kaotisk forløb for et år siden på grund af frygt for spredning af corona-smitte via mink.

DK-VET bremset

Tidligere i år er Dansk Veterinær Konsortium – kaldet DK-VET – blevet bremset i at lave en undersøgelse af, hvordan man kunne have minkavl i sikre rammer.

Konsortiet består af Københavns Universitet og Statens Serum Institut, SSI.

Rasmus Prehn betonede flere gange på samrådet, at den ene part – Statens Serum Institut – først skal sige, at epidemien er på et niveau, hvor minkavl vil være forsvarligt.

Det gælder risikoen for de ansatte i erhvervet, risikoen for mink som smittereservoir og risikoen for varianter og vacciners effektivitet.

Når det – den humane sundhed – er på plads, kan man høre DK-VET om de veterinære muligheder, mener han.

DK-VET kan lave en undersøgelse om forsvarlig minkavl i løbet af et par måneder, så rapporten er klar som beslutningsgrundlag i juni næste år, mener han. En køreplan ville han dog ikke kalde det.

“Vi kan først genoptage minkproduktion, når det er forsvarligt i forhold til danskernes sundhed,” sagde han.

“Hvis trusselsbilledet er lige så slemt som nu, så kan jeg have min tvivl, om SSI vil anbefale minkavl igen,” sagde han.

“Jeg vil gerne gå med livrem og seler i forhold til helbred,” sagde ministeren.

Rasmus Prehn (S).

Rasmus Prehn understregede, at han ikke havde afbestilt den rapport, som DK-VET var blevet bedt om tidligere i år af Fødevareministeriet. Det var embedsmænd i Sundhedsministeriet, som havde fået den afbestilt igen.

Ved slutningen af det en time lange aftensamråd konstaterede han, at den gode stemning havde indfundet sig igen.

Han sluttede af med at undskylde, hvis en af hans tidligere udtalelser i tv og på et samråd var opfattet sådan, at han beskyldte en institutleder hos DK-VET for egennyttigt at presse på for udarbejdet den rapport, som nu af aflyst.

Det et kun glædeligt med ivrige forskere, mente han.

Af Esben Agerlin Olsen

Du kan se hele samrådet her