Nyhed skulle vente på ministers private Facebook-opslag

(Opdateret med oplysning fra Erhvervsministeriet, som bekræfter, at Ritzau ikke måtte fortælle nyheden, før den kom på Facebook)

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) brugte sin private Facebook-profil, da han sidst i januar skulle fortælle den glade nyhed om, at barer kunne tyvstarte ophævelsen af lukkerestriktionerne med en time om aftenen 31. januar.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S).

De behøvede ikke som hidtil at sende gæsterne på gaden klokken 23, fordi corona ved midnat den aften ikke længere var en samfundskritisk sygdom.

Simon Kollerup er blevet kritiseret for, at bruge sin egen Facebook-side til en vigtig nyhed for et erhverv.

Ministerens Facebook-opslag, som kom først til den brede offentlighed.

Ministeren forklarede torsdag 7. april i et samråd i Folketinget, at branchen og medierne var orienteret om nyheden, inden han lagde den på sin private Facebook-profil.

“Medierne var via Ritzau orienteret om regelændringen, før jeg lagde mit facebookopslag på”, sagde Simon Kollerup på samrådet.

Ritzau-journalisten, som skrev nyheden, bekræfter over for Nordtinget, at nyhedsbureauet blev orienteret af ministeriets presseafdelingen om tilladelsen til barernes tyvstart, inden opslaget på den private Facebook-profil.

Det var imidlertid aftalen, at Ritzau først skulle skrive om sagen, efter at Facebook-opslaget var lagt på, oplyser journalisten.

“Aftalen var at vente, til han lagde det på”, fortæller journalisten.

Facebook skulle være kilden og kanalen for nyheden.

Erhvervsministeriets presseafdeling har efterfølgende bekræftet, at Ritzau ikke måtte sende nyheden ud, inden den var på Facebook.

“Erhvervsministeriet oplyser, at der var en klausulering på nyheden. Dette er normal praksis. Erhvervsministeriet kan oplyse, at erhvervsordførerne blev informeret om ændringen inden offentliggørelse af nyheden,” skriver ministeriet til Nordtinget.

Det blev Facebook også i Ritzau-telegrammet, som en række medier brugte.

Simon Kollerup forklarede på samrådet, at der var tale om en kombinations-strategi, hvor både Facebook og medier blev brugt for at komme bredt ud i en fart og på en fredag.

Torsten Schack Pedersen (V), som havde indkaldt til samrådet, sagde bagefter, at han havde svært ved at se, hvori kombinationen bestod, når der ikke blev kombineret med noget. Facebook var mediet i hans øjne.

Venstre-politikeren mener, at det er en mærkelig fremgangsmåde at bruge Facebook til en forvaltningsudmelding. Han undrer sig over, at der ikke blev brugt en pressemeddelelse.

Simon Kollerup kom ham lidt i møde på samrådet.

“En anden gang tror jeg, der bliver en pressemeddelelse oveni. Det tror jeg, jeg vil overveje. Men jeg tror ikke, at det her har været forkert,” sagde ministeren på samrådet.

Torsten Schack Pedersen vil nu nærlæse de retningslinjer, som Justitsministeriet og Statsministeriet har skrevet om ministeriers brug af Facebook.

Af Esben Agerlin Olsen