Tibetflag blev fjernet – bogbrænder beskyttet

KOMMENTAR

Ved mange fine kinesiske besøg over mange år har dansk politi sørget for at fjerne fredelige demonstranter, som støttede bevægelsen Falun Gong eller viftede med tibetanske flag. Begge dele kunne krænke de højtstående kinesiske gæster.

Det tibetanske flag, forbud i Kina.

Når Rasmus Paludan holder demonstrationer i Danmark og Sverige, stiller politiet talstærkt op for at forsvare hans ytringsfrihed og ret til at brænde en bog, som han ikke kan lide.

Tidligere har nazisterne og den katolske domstol inkvisitionen brændt bøger, som de ikke kunne lide. Dengang var ytringsfriheden ikke i oppe i tiden.

Det er den nu, hvilket både danske og svenske myndigheder tolker sådan, at store ressourcer skal bruges på at sikre, at en mand kan brænde en bog, som mange ikke kan lide, Koranen.

Samtidig har nogle udenlandske “hadprædikanter” forbud mod at rejse ind i Danmark.

Der kan med andre være ord stor forskel på, hvordan det med ytringsfrihed opfattes. Når Rasmus Paludan brænder andres skrevne ord, bliver han beskyttet af samfundet til at skabe det raseri, han ønsker at skabe hos dem, han bevidst provokerer.

Politiet stiller, antageligt modvilligt, op for ham, som de gjorde for at beskytte udsigten for de fine kinesiske gæster.

Der gik en del år og et par tibetkommissioner, før der endelig indfandt sig en erkendelse af, at politiet optrådte forkert, for ikke at sige meget forkert ved at overtræde grundloven og forhindre ytringsfriheden.

Tiden kan ændre målestok og syn på sagen.

En nu tidligere dansk operadirektør i Malmö har netop oplevet, hvordan en mange år gammel intern mail med hans nedsættende bemærkninger om en korpiges udseende, gav ham det sidste skub ud af jobbet.

Han brugte så at sige sin ytringsfrihed til at skrive noget dumt til en kollega i et endnu tidligere job. Det var ikke offentligt, men det blev det, og så var han færdig som gårdsanger og kulturperson i dansk og svensk musikliv. Han er dog ikke dømt for noget.

Rasmus Paludan har derimod en fortid med polititilhold, forbud med at forfølge en ung studerende. Senere gik han over til at forfølge en hel befolkningsgruppe og blev idømt fængsel for det. Nu stiller han op til det svenske valg. Kort efter blev han anmeldt for “hetz mod befolkningsgruppe” af politiet i Malmö.

Af Esben Agerlin Olsen