Mette Frederiksen (S) undgår at svare Karsten Lauritzen (V)

Hvordan kan en minister have tid til morgen-tv og Euroman, men ikke til et kritisk corona-interview med en landsavis, spørger Venstres gruppeformand

Det nordjyske folketingsmedlem Karsten Lauritzen (V) har meget svært ved at vride svar ud af den nordjyske statsminister Mette Frederiksen (S).

Karsten Lauritzen
Karsten Lauritzen (V). Foto Nordtinget ©

Karsten Lauritzen, som er Venstres gruppeformand i Folketinget, mener, at regeringens ministre skal stille op for pressen, også når der er kritiske spørgsmål for eksempel om corona og forskellige anbefalinger.

To gange på det seneste har Karsten Lauritzen spurgt statsministeren, hvad hun som pressens minister mener om, at en minister ikke stiller op til et besværligt interview.

To gange har Lauritzen fået, hvad der populært kaldes et ikke-svar. Statsministeren kommer med nogle ord, som ikke er svar på, hvad der bliver spurgt om.

Få nyhedsbrev fra Nordtinget

I det seneste svar, i dag tirsdag 8. september, skriver statsministeren blot, at “det er en vigtig og naturlig del af arbejdet som minister i regeringen at stille sig til rådighed for henvendelser og spørgsmål fra medierne”. 

Hun vil dog ikke blande sig i, hvordan ministrene hver især løser den vigtige opgave.

“Det er op til de enkelte ministre at tage stilling til, hvordan konkrete pressehenvendelser vedrørende deres ressortområde bedst håndteres,” skriver Mette Frederiksen.

Karsten Lauritzen bliver bekymret over, at statsministeren ikke svarer på et simpelt spørgsmål. Han havde spurgt, hvilke forventninger statsministeren har til sine ministre, når det gælder kritiske hver interviews om noget, det er ubelejligt og kritisk.

Mette Frederiksens (S), statsminister.
Mette Frederiksens (S), statsminister. En forgænger, Anders Fogh Rasmussen (V) på væggen, holdt næsten ugentlige pressemøder. Foto Nordtinget.

“Der bliver ikke svaret på det, der bliver spurgt om,” siger Karsten Lauritzen. 

“Og jeg synes faktisk, det er ret simpelt, hvad der bliver spurgt om – nemlig at man som minister skal være tilgængelig for pressen, også når man har en svær sag. Det skal man selvfølgelig. Men det er desværre ikke det, statsministeren svarer,” siger han.

“Statsministeren synes tilsyneladende ikke, at det er vigtigt, at ministrene stiller sig til rådighed for offentligheden,” siger Karsten Lauritzen. 

Han mener, at en minister især under en corona-tid skal stille sig til rådighed for pressen.

“Statsministeren er meget tilbageholdende med at tage spørgsmål fra pressen,” siger den tidligere skatteminister i venstreregeringen.

“Jeg stillede op, ikke hver gang en journalist spurgte, men hver gang en sag kørte. Jeg har forklaret de beslutninger, vi havde truffet i skatteforvaltningen. Som minister kommer man længst med at forklare, hvad der er op og ned i en sag. I stedet for bare at komme med et skriftligt citat, som en eller anden pressemedarbejder har skrevet”, siger Karsten Lauritzen.

Thorning-ministre talte meget mere

En undersøgelse viste i sommer, at der var langt færre skriftlige svar, da Helle Thorning-Schmidt var socialdemokratisk statsminister. Dengang brugte ministrene kun skriftlige svar i 7,3 procent af tilfældene. 

Med Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister steg de skriftlige svar til at fylde 22,3 procent. Under Mette Frederiksen er det tal steget til 27,8 procent. Det viser et speciale fra Roskilde Universitet af cand. comm. Morten Madsen og cand. comm. Jens Bjarke Holst. De har undersøgt 565 artikler i Berlingske, Jyllands-Posten og Politiken.

Så, Karsten Lauritzen, der var altså også nogle i din kreds, som var mindre tilbøjelige til at stille op?

Karsten Lauritzen: 

“Ja, og derfor kan man jo sige, at det er en godt at have en drøftelse af, hvordan vi skal undgå, at det bliver endnu værre. Men min opfattelse er bare, at når der er en krise, så har man en særlig forpligtelse til at udtale sig og stille op til kritiske interview. Ellers risikerer man at underminere sin egen troværdighed og troværdigheden hos de myndigheder, man er ansvarlig for.” 

“Jeg forstår ikke, at statsministeren ikke bare siger, at man selvfølgelig kan forvente, at sundhedsministeren giver et interview med et landsdækkende dagblad under en krise  – og ikke kun svarer skriftligt.”

Sagen udsprang af, at Berlingske ikke kunne få interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) beskyldes for at have bedre tid til morgen tv end kritiske interviews. Foto Nordtinget ©

“Som minister har man et forklaringsproblem, når man har tid til at stille op i Go’ Morgen Danmark og på forsiden af Euroman, men kritiske interview med Berlingske eller Jyllands-Posten har man desværre ikke tid til. Så kommer der for meget spin over det efter min smag,” siger Karsten Lauritzen.

Da Anders Fogh Rasmussen (V) var statsminister holdt han et næsten ugentligt tirsdagspressemøde, hvor journalister kunne spørge om hvad som helst og uden at skulle råbe i munden på hinanden. Vil Venstre genindføre det, når I kommer til magten?

Karsten Lauritzen: 

“Vi har selvfølgelig skuffeplaner for det ene og det andet. Nu bruger vi vores kræfter på at stå så stærkt som overhovedet muligt, så vi forhåbentlig snart kan genindtræde i regeringskontorerne. Men der er jo ikke lige udsigt til folketingsvalg, så derfor er den diskussion ikke højaktuel hos os.” 

“Men er det ikke nemt at tage stilling til, når du har den holdning, du har?”

“Nu er det jo ikke mig, der er Venstres statsministerkandidat. Det må Jakob Ellemann tage stilling til. Jeg vil ikke blande mig i det som gruppeformand. Jeg kan bare sige, at vi ikke er tilfredse med, at ministre ikke vil stille op, når der er kritiske spørgsmål,” siger Karsten Lauritzen.

Læs statsministerens svar her

Af Esben Agerlin Olsen