ANNONCE

Hodja stifter parti – igen

ANALYSE
Sikandar Siddique holder presse- og vælgermøde ved lanceringen af Frie Grønne. Foto Nordtinget ©


(Betalingsordning er en test-side. Man kan endnu ikke tilmelde sig betaling)

Frie Grønne bliver det næste store eventyr i forlængelse af H.C. Andersens globale eventyr. Det fortalte den nye partileder Sikkandar Siddique, da han mandag holdt en blanding af vælgermøde og pressemøde på den københavnske Blågårds Plads, hvor han voksede op og blev kaldt for abekat som barn. Hans forældre er fra Pakistan.


Hvis det var småt med konkrete forslag til at redde klimaet og nedkæmpe racismen, så var der til gengæld fuld fart over det flyvende tæppe. Det var som i sangen om drengen Hodja, der kan flyve på et tæppe, fordi han tror på det. Sultanens og de andres mærkelige vers på kryds og på tværs kan ikke få tæppet til at lette. Hodja kan.


Sikkandar Siddique kan om ikke flyve, så tale. Og det lyder, som om han tror på det, han siger. De traditionelt tørre folketingspolitikere, som ofte må tale for partiet og imod deres egen overbevisning, risikerer at lyde netop lidt tørre i hans selskab. Som sultanen i sangen.

Sikandar Siddique, politisk leder. Foto Nordtinget ©

Sikandar Siddique og venner vil ikke være traditionelle politikere, som fedter videre kompromiser, som højst er små skridt i den rigtige retning. Frie Grønne vil sige nej, hvis de ikke får det, de finder nødvendigt for at undgå civilisationens undergang på grund af grådig kamp for vækst, forbrug og job – senest med vækstfremmende corona-hjælpepakker. Dem er Frie Grønne er imod.


Hvor mange vælgere han får med sig på at sige nej til den mindste forbedring får tiden vise. Vælgerne uden job har også regninger at betale.

Tæppet tabte hurtigt højde, da Uffe Elbæk kom flyvende ind i Folketinget med ni alternative mandater i 2015. På den anden side havde få havde troet på, at Uffe Elbæk kunne flyve så højt, mindst ham selv. Senere fik hans forslag om 70 procent reduktion af drivhusgasserne i 2030 æren af, at det er blevet til officiel politik. Der mangler kun lige den konkrete udførelse.

Uffe Elbæk, medstifter af Frie Grønne, så med, da Sikandar Siddique holdt første tale som politisk leder. Foto Nordtinget ©.


Sikandar Siddique har som mål i stil med Elbæk at påvirke de andre partier, så de gennemfører grøn politik og den “moderne, solidariske anarkisme”, som Frie Grønne står for. Som den lille dreng i et andet eventyr kan han være den, der siger, når kejseren ikke har noget tøj på og slet ikke er grøn. Han kan udstille, hvad han ser om racisme og en tiltagende rå tone, der stiltiende accepteres hos regeringens støttepartier. Dannelsen af Frie Grønne kommer på det rigtige tidspunkt i forhold til den medvind, Black Lives Matter bevægelsen har fået.


At der findes vælgere til at slutte op synspunkter som de Frie Grønnes har Uffe Elbæk vist. De har imidlertid også andre partier at vælge imellem. Lykkepartiet er dannet, og Veganerpartiet har allerede samlet underskrifter nok til at stille op, hvilket Frie Grønne ikke har.

I områder, hvor mange har samme baggrund som Sikandar Siddique, kan Enhedslisten og Radikale Venstre blive udfordret.

Af Esben Agerlin Olsen

Få nyhedsbrev fra Nordtinget