Danmarks største enkeltudleder af drivhusgassen CO2, cementproducenten Aalborg Portland, har støttet politikere i Socialdemokratiet, der som regering vil lade virksomheden slippe med en væsentligt lavere ny CO2 afgift end andre virksomheder.
Aalborg Portland har også støttet politikere i andre partier og uden for Nordjylland, oplyste virksomheden fredag eftermiddag til Berlingske.
Det er ikke usædvanligt eller ulovligt, at virksomheder støtter politikere. En særlig opmærksomhed samler sig imidlertid om Socialdemokratiet på grund af tidligere udtalelser fra partileder og nuværende statsminister Mette Frederiksen, som er valgt i Aalborg.
“Som aalborgenser, jeg kommer til at hægte mig fast på Portland, før nogen får lov til at lukke det”. (2018)
“Vi kommer ikke til at lukke Aalborg Portland.” (2019)
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skrev i 2018, at “vi skal have mere Aalborg Portland – mindre Goldman Sachs.” Det skrev han i bogen “Den syge kapitalisme”.
Aalborg Portland har over 300 arbejdspladser, oplyste fabrikken i 2020. Regeringen lægger vægt på, at grøn omstilling ikke må koste en masse arbejdspladser.
Et nordjysk, socialdemokratisk folketingsmedlem, som var til at komme i kontakt med fredag eftermiddag, var Bjarne Laustsen.
Han kan streges af listen over de socialdemokrater, som kan tænkes at have modtaget støtte fra Aalborg Portland, ifølge hans egne oplysninger.
Han er helt klar i mælet om, at han absolut intet har modtaget fra Aalborg Portland.
“Hvis de har givet noget, så har de givet til organisationen,” siger Bjarne Laustsen.
Som så har givet til dig?
“Nej, det kan du ikke udlede af det”
Du er sikker på, at du ikke indirekte har fået noget af dem ?
“Hør nu her, Esben, nu fortæller jeg dig: Jeg ikke fået en krone af Aalborg Portland,” siger Bjarne Laustsen.
Han er formand for beskæftigelsesudvalget i Folketinget, men har ingen ordførerposter.
Bjarne Laustsen finder det i øvrigt i orden, at politikere modtager støtte fra virksomheder, så længe det sker efter reglerne.
Reglerne siger, at det skal oplyses offentligt, hvis en donor giver beløb over en grænse på knap 22.000 krone. Men Bjarne Laustsen oplyser altså, at han ikke har modtaget en eneste krone fra Aalborg Portland.
“De midler jeg har fået fra fagbevægelsen og hvad det nu kunne være, er gået til partiet efter reglerne,” siger han.
Bjarne Laustsen afviser bestemt at kende noget til en metode, hvor donorer indbetaler flere beløb under grænsen på de knap 22.000 kroner til en erhvervsklub, som så kan sende penge videre uden at det fremgår noget sted.
“Det er ikke noget, jeg har kendskab til overhovedet. Det er svært nok at samle penge sammen. Det er ikke sådan, at det flyder med mælk og honning. Det gør det bestemt ikke,” siger Bjarne Laustsen.
Det var i et oplæg fra regeringen onsdag, at den foreslog, at mineralogiske virksomheder som Aalborg Portland kun skal betale 100 kroner mere per ton udledt CO2. Andre virksomheder skal betaler 375 kroner mere, altså næsten fire gange mere. Andre igen, som er uden for EU’s kvotesystem, skal betale 750 kroner mere per ton af drivhusgassen CO2.
Aalborg Portland er en af de få cementvirksomheder, som anvender vådt råstof. Derfor skal der bruges meget energi, som fører til stor udledning af CO2. På den anden side holder cementen længere, påpeger virksomheden.
Af Esben Agerlin Olsen