Statsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke svare direkte på, om Rwanda er det rigtige sted at sende flygtninge hen, når nu Danmark selv er bekymret for, om Rwanda anvender tortur og anholder folk vilkårligt.
Den danske regering arbejder på at få en aftale med det østafrikanske Rwanda om af modtage asylansøgere fra Danmark og placere dem i et center.
Formålet er ifølge regeringen at gøre flygtningesystemet mere humant og at få flygtninge fravælger turen over Middelhavet. Det er et afgørende punkt for regeringen.
Samtidig er det danske udenrigsministerium imidlertid bekymret for beskyldninger mod Rwanda for at anvende tortur og vilkårlige anholdelser.
Det kunne man høre på den danske FN-ambassadør Morten Jespersen på et FN-møde i Genève i januar 2021.
“Vi er fortsat bekymrede over anklagerne om vilkårlige tilbageholdelser og tortur og mishandling i tilbageholdelsescentre og militærfaciliteter,” sagde Morten Jespersen blandt andet.
Hans tale findes også på video kunne Jyllands-Posten fortælle mandag.
Nordtinget spurgte tirsdag statsminister Mette Frederiksen (S), om Rwanda så er det rigtige sted at sende flygtninge hen.
Hun svarede:
“Hvis der skulle være mulighed for at lave et konkret samarbejde, så skal alle internationale regler selvfølgelig overholdes. Og det er ligegyldigt, om det er det ene eller det andet land”.
Nordtinget: I har selv været bekymrede for det (Rwanda) ?
Det svarede Mette Frederiksen ikke på. I stedet vendte hun sig mod en anden journalist og til et nyt spørgsmål.
Det nye spørgsmål handlede om, hvorvidt Mette Frederiksen selv var indblandet i politianmeldelsen af personer bag en dukke, som skulle forestille hende og blev brændt.
Hun svarede, at hun ikke ville kommentere en sag, som kører retsligt, men tilføjede:
“Helt generelt synes ikke, at nogen skal finde sig i trusler i et demokrati,” sagde statsministeren.
Tidligere har hun afvist at svare på, om hun selv har truet chefredaktør Tom Jensen, Berlingske, med en politianmeldelse.
Det var med henvisning til, at hun havde haft en uformel samtale med ham, og hun kommenterer ikke uformelle samtaler.
Af Esben Agerlin Olsen