Minkkommissionen giver Nordtingets spørgsmål eget afsnit

Statsminister Mette Frederiksen (S) tog spørgsmålet med et smil, der affødte latter i forsamlingen, da hun på et pressemøde 18. september 2020, fik et spørgsmål om corona-smittede minkfarme.

Minkkommissionen på vej ind i Folketinget for at aflevere sin rapport i torsdags 30. juni. I midten med blåt slips formanden, landskommer Michael Kistrup.

På det tidspunkt var mink ikke nogen stor offentlig diskussion, bortset fra i Hjørring, hvor smitten bredte sig. Syge mink blev imidlertid ikke aflivet. Det skete kun for de første tre smittede farme og sluttede i begyndelsen af juli.

Da smitten tog fart i september, spurgte Nordtinget derfor, statsministeren hvorfor de syge dyr ikke blev aflivet. Det er den almindelige måde at begrænse smitte på blandt for eksempel grise og køer.

Spørgsmålet fra Nordtinget er nævnt i sammenfatningen fra Minkkommissionen og har fået sit eget afsnit i Minkkommissionens over 1600 sider lange rapport, som kom i torsdags 30. juni.

På pressemødet i september 2020 gav statsministeren spørgsmålet videre til Kåre Mølbak, daværende faglig direktør i Statens Serum Institut.

Kåre Mølbak, Statens Serum Institut. Foto Nordtinget

Han svarede, at mink smittes let, og at smitte også er kommet fra minkfarme.

Han mente, at det var fødevaremyndigheder, som måtte afgøre, hvis syge dyr skulle slås ned. Fødevaremyndighederne havde ansvaret for at håndtere en risiko. Han bidrog kun til risikovurderingen.

Den udlægning var fødevaremyndighederne ikke enig i, kunne man høre på et andet vidne i Minkkommissionen. Sundhedsmyndigheder og fødevaremyndigheder var med andre ord ikke enige om, hvem der skulle sætte aflivning i gang, hvis det var nødvendigt.

En afdelingschef i det daværende Miljø- og Fødevareministeriet, blev under afhøringerne foreholdt det svar, som Mølbak kom med på pressemødet. Afdelingschefen, Tejs Binderup, mente ikke, at var fødevaremyndighederne, som havde ansvaret. Det var en opgave for sundhedsmyndighederne, sagde han.

Støt Nordtinget med abonnement 19 kr/md.

Her kan du læse kommissionens fremstilling i rapporten:


Fra kommissionens sammenfatning af hele forløbet:

Nordtingets redaktør (th) venter på, at Minkkommissionen skal aflevere sin rapport på Christiansborg 30. juni 2022. Foto Hans Drachmann.

Af Esben Agerlin Olsen