ANNONCE

Kartofler: Derfor dispensation til giftigt sprøjtemiddel, hun er imod

(Foto Miljøministeriet)

Miljøminister Lea Wermelin (S) vil af med sprøjtemidlet Reglone, som bruges til kartofler, men er meget giftigt for mennesker og miljø. EU har forbudt stoffet diquat, som er i Reglone.

Samtidig har ministeren en lang forklaring på, at Miljøstyrelsen i juni for tredje år i træk alligevel har givet dispensation til Reglone.

Lea Wermelin forklarer, at det ikke er hendes bord at give dispensationen til stoffet, som kan ætse metaller og skade hjerne og nervesystem.

Derimod kommer dispensationen fra Miljøstyrelsen. Her foretages en faglig vurdering med hjælp fra Aarhus Universitet.

“Det er min klare holdning, at vi skal væk fra at bruge sprøjtemidlet Reglone i Danmark,” skriver ministeren.

“Dispensationer gives kun, hvis en faglig vurdering viser, at der ikke er risiko ved anvendelsen, og hvis der ikke er alternativer,” skriver hun også.

Forklaringen fremgår af et svar til det nordjyske folketingsmedlem Susanne Zimmer fra Frie Grønne.

Økologer klarer sig uden

Økologiske landmænd kan imidlertid godt klare sig uden sprøjtemidlet.

Sagen er ikke så kompliceret, mener Søren Egge Rasmussen, landbrugsordfører for Enhedslisten og selv uddannet økologisk landmand.

“Mange dygtige landmænd kan klare sig uden de giftstoffer, som de konventionelle landmænd bruger,” siger han.

Hans politiske vurdering er, at myndighederne – altså Miljøstyrelsen – ikke tør lægge sig ud med landbruget.

En løsning kunne være, at en dispensation som denne skal forbi ministerens bord, så det bliver ministerens afgørelse, mener Søren Egge Rasmussen. Han overvejer, om ministeren skal kaldes i samråd.

Blade skal visne

Reglone bruges til at få kartoffelplantens blade over jorden til at visne. Det gør kartoflerne i jorden mere modstandsdygtige over for svamp.

Andre metoder – uden sprøjtemiddel – er at slå toppen af planterne eller brænde dem.

Der findes også et andet sprøjtemiddel uden diquat. Det er imidlertid er dyrere. Landbruget mener ikke, det kan betale sig at dyrke kartofler uden Reglone.

Miljøminister Lea Wermelin påpeger i sit svar, at det kun er tilladt at bruge det meget giftige sprøjtemiddel 20 meter fra veje, boliger, institutioner og offentlige arealer. Der skal være 30 meter til vandmiljøet.

Af Esben Agerlin Olsen