“Ja, det går langsomt” – at få tilladelse til havvindmøller

Vind er helt oppe i tiden. Men det tager i snit syv magre år at få tilladelse til at rejse en vindmøllepark på havet, hvor der er mest af den gratis råvare vind.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S)

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) erkender, at den bureaukratiske mølle med tilladelser ikke maler så hurtigt.

“Ja, det går langsomt,” sagde han forleden på et valgmøde i Aalborg.

Et servicetjek er sat i gang for at finde ud af, om der findes barrierer, der kan pilles ned med ændret lovgivning, sagde ministeren på mødet, som fandt sted hos Sydbank med Dansk Erhverv som medarrangør.

Dansk Erhverv mener, at ansøgningsprocessen skal skæres ned til bare ét år.

Selv om ministeren var enig i, at det går for langsomt, så roste han samtidig Danmark for at være “ret hurtig” i sammenligning med andre lande.

Kandidaterne ved valgmødet 11. oktober 2022 var (fra venstre): Pia Elberg (RV), Simon Kollerup (S), Melina Andersen (SF), Per Larsen (K), Torsten Schack Pedersen (V) og Peder Hvelplund (EL).

“Danmark er et af de lande, der har en af verdens mest effektive modeller for at udbygge havvind. Vi er ikke nummer sjok i klassen i forhold til, hvor hurtigt det går fra at tage en beslutning om havvind til, at møllerne så står der – otte år cirka. Det er faktisk på verdensplan ret hurtigt”, lød det fra ministeren.

Han talte om Danmark som et europæisk grønt kraftværk, som også har geopolitisk betydning.

“Hvis den grønne energi kommer fortrinsvis fra Danmark, så placerer vi også strategisk vores land et andet sted, hvor det slet ikke er klimapolitik, det handler om – i den afdeling af beslutningen – men hvor det er meget større i forhold til sikkerhedspolitik og geopolitik. Så der er mange grund til at undersøge, om vi kan gøre det her hurtigere,” sagde erhvervsminister Simon Kollerup.

Det går heller ikke så hurtigt med vindmøller på land.

Dansk Erhverv venter ikke, at der bliver sat en eneste vindmølle op på land i Danmark i 2023 eller 2024. Ifølge organisationen er reglerne for producentbetaling for tilslutning til el-nettet endnu ikke på plads.

Af Esben Agerlin Olsen