Mink: Der kan der stadig være flertal for en advokatvurdering

(Fredag 4. november ændrede Alternativet holdning igen, så partiet atter går ind for en advokatvurdering)

Mette Frederiksen (S).

Et flertal for en advokat-vurdering af Mette Frederiksens (S) rolle i mink-sagen er ikke udelukket, selv om Alternativet efter valget skiftede holdning til at være imod.

En advokatundersøgelse kan vise, om Minkkommissionens rapport kan danne grundlag for en rigsretssag mod Mette Frederiksen for at have handlet groft uagtsomt.

Som statsminister sad hun for bordenden, da beslutningen om aflivning af alle mink blev truffet, uden at der var lovhjemmel til det eller til den tempobonus, der blev lovet minkavlerne, hvis de var hurtige.

Som Nordtinget skrev onsdag kan der være flertal for en advokatvurdering, hvis de grønlandske og færøske folketingsmedlemmer ikke blander sig i sagen.

Der er fortilfælde i en lignende sag.

Netop de fire folketingsmedlemmer holdt sig væk fra afstemningen, da Folketinget besluttede, at der skulle rejses en rigsretssag mod tidligere minister Inger Støjberg.

Det fremgår af Folketingets hjemmeside, hvor man kan se, hvem der stemte for og imod.

Sjúrður Skaale (JF) fra Færøerne kunne ikke blive clearet inden afstemningen om Støjberg. Clearing betyder, at folketingsmedlemmer for at spare tid kan blive væk efter aftale, når et medlem fra den anden side også bliver væk.

Sjúrður Skaale havde forud for afstemningen om Støjberg skrevet til Folketingets formandsskab, at det var en intern dansk sag, som han ville holde sig fra.

Det kan skabe forventning om, at han og det andet færøske og de to grønlandske folketingsmedlemmer gør det samme i mink-sagen.

Han ønsker ikke at udtale sig i den konkrete sag om mink.

Det står 88-87

Efter valget i tirsdags har den røde blok i Folketinget kun 87 mandater, Radikale Venstre medregnet.

Den blå blok plus Moderaterne har 88 mandater, altså et mandat mere end den røde blok. Dermed har den blå side flertal for en advokatundersøgelse – hvis grønlænderne og færingerne holder sig væk – og ingen af partierne skifter mening, sådan som Alternativet gjorde lige efter valget. 

Og hvis ikke Danmarks Statistik ændrer på resultatet, når den endelige optælling offentliggøres fredag 4. november.

Af Esben Agerlin Olsen