Folketinget fuldtalligt igen: Farvel fra moderat gav hul

I nogle dage har Folketinget kun haft 178 medlemmer, altså et for lidt.

Mohammad Rona (M) på sin første dag i folketingssalen.

Det blev rettet op tirsdag af nordjyske Mohammad Rona (M). Han rykkede ind for at erstatte ligeledes nordjyske Kristian Klarskov (M).

Onsdag i sidste uge forlod Kristian Klarskov meget hurtigt Folketinget kun tre uger efter valget 1. november. Han sagde farvel efter beskyldninger om, at han havde overdrevet sin indsats som iværksætter.

Mohammad Rona på vej op ad den store trappe til Christiansborg.

Kontor mangler

Tirsdag var Folketinget klar med telefon og computer til Mohammad Rona. Men lejligheden, som stilles til rådighed for medlemmer langvejs fra, var ikke klar. Det samme gælder kontor på Christiansborg, som ligger i stort flytterod.

Folketingets hjemmeside, inden det nye medlem Mohammad Rona trådte til. Nederst står tallet 178. For Moderaterne står der 15 medlemmer, selv om partiet fik 16 mandater ved valget.

Mange nye folketingsmedlemmer har ikke fået kontor endnu, en måned efter valget, som bragte to nye partier ind. Til gengæld er der ikke mange møder i Folketinget, da lovgivningsarbejdet – med en enkelt undtagelse tirsdag – ligger stille. Regeringsforhandlingerne har overtaget dagsordenen.

Flytterod på Christiansborg.

Danmarksdemokraterne og Moderaterne er nye folketingspartier. Deres ankomst betyder, at der skal flyttes meget rundt og sammen på kontorerne på Christiansborg for at få plads til alle – politikerne, deres personale, Folketingets administration og pressen.

Debut på talerstol

To nordjyske folketingsmedlemmer have debut på talerstolen i Folketinget tirsdag. Det var Kim Edberg Andersen (NB) og Sólbjørg Jakobsen (LA).

Sólbjørg Jakobsen (LA) på Folketingets talerstol for første gang.

Emnet var det forhøjede børnetilskud til fattige familier skal fortsætte i 2023. Begge nordjyder vendte sig imod forslaget på vegne af deres partier.

Forslaget blev oprindeligt stillet af den socialdemokratiske regering. Det bortfaldt, da valget blev udskrevet. Forslaget blev så genfremsat af Enhedslisten.

Nu vil Socialdemokratiet ikke støtte forslaget med den begrundelse, at der ikke er dannet regering.

Af Esben Agerlin Olsen