Kritik: CO2 rabat til Portland presser de små

16.09.2020

Klimaloven fra december 2019 skal føre til en C02 reduktion på 70 procent i 2030 i forhold til 1990. Onsdag slap landets største CO2-udleder, cementfabrikken Aalborg Portland, med en reduktion på 30 procent, lyder kritikken fra flere sider. Sådan blev en aftale mellem den socialdemokratiske regering og Portland.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) står for aftalen på vegne af regeringen.

Aalbort Portland
Foto Aalborg Portland

Aftalen bliver fra flere sider kritiseret for at lægge en endnu større byrde over på andre udledere, når Portland får så stor rabat. Ellers kan målet om de 70 procent ikke nås.

En af kritikerne er det nordjyske folketingsmedlem Susanne Zimmer fra partiet Frie Grønne.

“Aalborg Portland er en kæmpe klimasynder, og for hvert ton, de ikke reducerer, overlader de opgaven til os andre. Det synes jeg ikke er fair,” siger Susanne Zimmer i en skriftlig kommentar.

Organisationen SVMdanmark, som er for små og mellemstore virksomheder, er lige så kritisk.

“Reelt betyder det, at de mindre virksomheder kommer til at betale mere, når Aalborg Portland slipper billigere. Særbehandling for de store virksomheder på de smås bekostning,” lyder det fra SMVdanmark om aftalen.

“Det kommer til at gå ud over konkurrenceevne og arbejdspladser andre steder i samfundet,” udtaler Mia Amalie Holstein, som er cheføkonom i organisationen.

”Aalborg Portland står sammen med landbruget for op imod 60 pct. af CO2-udledningen i 2030. Når man giver store virksomheder lov til at slippe billigere, ender regningen på 26 mia. kr. for det første med at blive større, end den ellers ville, og for det andet ender regningen hos alle andre i samfundet. Forbrugerne og de mindre virksomheder må derfor til lommerne. Det er ikke rimeligt,” mener hun i en pressemeddelelse.

“SMVdanmark er bekymret for, at man som stor virksomhed kan opnå særaftaler hos regeringen. De samme muligheder har de små og mellemstore virksomheder ikke”, skriver organisationen.

Den nordjyske erhvervsminister Simon Kollerup er begejstret for aftalen.

“Som regering vil vi passe på arbejdspladser og virksomheder, mens vi maler Danmarks fremtid grøn. Derfor gør vi det i partnerskab. Det er vejen frem,” siger Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Hos Frie Grønne mener Susanne Zimmer, at regeringen sikkert har lavet en aftale, der er god for Aalborg Portland.

Susanne Zimmer, gruppeforperson, Frie Grønne, Foto Nordtinget ©

“Men det er ikke en god aftale for Danmark, for nu har regeringen et argument for at droppe den CO2-skat, som vi har så meget brug for.
Frie Grønne mener, der skal pålægges afgifter, som svarer til det CO2 udledningen reelt koster,” mener det nordjyske folketingsmedlem.

Aalborg Portland har truet med at flytte produktionen til udlandet, hvis der kommer en CO2 afgift på 1500 kroner pr. ton.

“Så kommer der ikke til at være cementproduktion i Danmark, siger administrerende direktør Michael Lundgaard Thomsen til Ritzau.

Af Esben Agerlin Olsen