Kåre Mølbak, faglig direktør på Statens Serum Institut, undlod at omtale risikoen for mutationer i virus fra mink, da mink første gang – så vidt vides – var et spørgsmål på et af de mange pressemøder om corona.
Pressemødet 18. september var to uger inden regeringens beslutning om at aflive smittede mink og dem inden for en risikozone. Mink var kun et nordjysk emne midt i september.
Nordtinget spurgte på pressemødet, hvorfor regeringen ikke længere ville aflive smittede mink, da et stærkt stigende antal var smittet. Statsminister Mette Frederiksen (S) gav med et lille grin spørgsmålet videre til Kåre Mølbak.
Video fra pressemødet 18. september. Spørgsmål og grin kan ses 46:44
Mølbak svarede, at mink let bliver smittet, og at der i nogle tilfælde kom smitte ud af farmene. Det vigtige var at undgå smitte ind på farmene. Men seruminstituttet fulgte sagen nøje.
Han nævnte ikke noget om mutationer i virus fra mink.
To dage forinden havde chef i virusforskning på Statens Serum Institut, professor Anders Fomsgaard, ellers skrevet en alarmerende email til en stribe personer, herunder Kåre Mølbak.
“…det her kan jo være katastrofalt for mennesker hvis disse adaptations mutationer
gennem 19 x ca 10.000 mink får lov at sprede sig!”, skrev chefforskeren i emailen, som Nordtinget har fået aktindsigt i.
Hvorfor undlod Mølbaks at tale om risikoen for mutationer på pressemødet, hvor mink første gang kom op?
“Vi må i dag erkende, at det har vist sig at være umuligt at stoppe minksmitten. Den 18/9 havde jeg stadig et håb om, at det kunne lade sig gøre, selv om situationen var alvorlig.”
Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut.
“Som jeg sagde på pressemødet den 18/9 er det en udvikling, som vi også dengang fulgte meget nøje. Gennem hele perioden er det smitten til og fra besætninger (og videre ud i lokalsamfundet) der har været hovedproblemet,” skriver Kåre Mølbak i et svar til Nordtinget onsdag.
Dengang i september, lang tid inden mink overtog dansk politik, håbede han på at bremse smitten hos pelsdyret.
“Vi må i dag erkende, at det har vist sig at være umuligt at stoppe minksmitten. Den 18/9 havde jeg stadig et håb om, at det kunne lade sig gøre, selv om situationen var alvorlig.”
Kendte til mutationer
Kåre Mølbak kendte godt til faren for mutationer, da han undlod at omtale den.
“Jeg var godt opmærksom på risikoen for mutationer den 18/9, men de fulde implikationer af dette var ikke klart. Heller ikke i dag er implikationerne klare, om end vi er blevet meget klogere.”
“Ikke mindst med fremkomst af cluster 5 kan vi se, at de muterede stammer kan få en særlig betydning, og dette har skærpet risikovurderingen,” skriver Kåre Mølbak onsdag.
Netop cluster 5 varianten har regeringen angivet som anledning til, at den i sidste uge besluttede, at alle mink skal aflives – også dem uden for risikozonen.
Frygten er, at særlige minkvarianter kan svække eller ødelægge effekten af en mulig kommende vaccine mod covid-19.
Problemet er, at regeringen ikke havde noget lovgrundlag for at kræve samtlige mink aflivet og ikke kun de smittede og deres naboer.
Fødevareminister Mogens Jensen (S) er under stort pres. På et samråd onsdag forsvarede han sig med, at det var en fælles beslutning i regeringen.
Flere fra oppositionen mente, at han er udset til at tage skraldet. Mette Frederiksen har fralagt sig ansvaret.
Regeringsstøttepartiet Enhedslisten, som er stærkt kritisk over for forløbet, vil tage stilling til ministerens skæbne, når der foreligger en redegørelse onsdag i næste uge og har været endnu et samråd dagen efter.
Mogens Jensen forlod samrådet onsdag uden at svare på et eneste spørgsmål fra pressen.
Af Esben Agerlin Olsen