Folketinget vil se Mølbak til høring – nu går han på pension

Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut og andre eksperter bliver nu inviteret til en hastehøring om grundlaget for regeringens beslutning om at aflive alle mink i Danmark.

Det blev besluttet i Folketingets sundhedsudvalg, nærmest samtidig med, at Statens Serum Institut meddelte, at Mølbak går på pension 31. januar.

Per Larsen (K), sundhedsordfører. Foto Nordtinget.

Forslaget om høring kom fra Per Larsen (K) fra Nordjylland, som er delvist nedlukket efter den seneste risiskovurdering fra Statens Serum Institut.


Til høringen skal partierne skal have mulighed for at indkalde de eksperter, de ønsker. Også sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S) bliver inviteret.

Kåre Mølbak, som er faglig direktør på Statens Serum Institut, har både udtrykt bekymring for minkfarme som reservoir for coronavirus og for den særlige cluster 5 variant, som i værste fald kan svække eller ødelægge muligheden for at vaccinere.

“Jeg går ud fra, at Statens Serum Institut møder op,” siger Per Larsen.

Han har hæftet sig ved en udtalelse fra Kåre Mølbak om, at cluster 5 måske ikke findes længere. Men en hel branche er nedlagt, mens staten måske skal give 20 milliarder kroner i erstatning, påpeger den konservative ordfører.

Regeringens beslutninger både om at slå alle mink ned og delvis lukke Nordjylland kom, efter en skærpet risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI) 3. november, tirsdag i sidste uge.

“SSI vurderede, at en fortsat minkavl ville medføre en betydelig risiko for gentagelse af stor smittespredning blandt mink og mennesker, som det er set i Vestdanmark i 2020, ” hedder det på ssi.dk.

Af Esben Agerlin Olsen