Mølbak ud: Minister og styrelse kan bruge nogle solide fans nu

ANALYSE

Statsminister Mette Frederiksen (S) peger på fødevareminister Mogens Jensen (S). Han peger på, at det var en regeringsbeslutning, altså også af Mette Frederiksen. Og så peger han på Fødevarestyrelsen.

Det handler om roderiet om den ulovlige ordre til at aflive alle mink for at undgå corona-spredning.

Ingen har lyst til at stå med ansvaret. The blame game er i fuld gang. Hvem får den sureste smiley, som Fødevarestyrelsen ellers selv har patent på at uddele. Hvem må lukke biksen på grund af uhumske forhold eller en rådden kultur?

Fødevareminister Mogens Jensen (S) serverer klimavenlig mad for Kristian Heegaard (RV). Arkivfoto Nordtinget.

Mette Frederiksen har selv været justitsminister og har altså ifølge Mogens Jensen været med til den ulovlige beslutning. Det var hende, der præsenterede beslutningen på et pressemøde, som alle kunne se på tv.

Det giver oppositionen medvind til at pege på regeringschefen som øverste ansvarlige.

Så langt vil støttepartiet Enhedslisten ikke gå, selv om det er meget utilfreds med håndteringen af minken, også den politiske. For Enhedslisten handler det ikke om at vælte regeringen og risikere en anden, der mindre optaget af håndsprit, mundbind og lukketider.

Næst i rækken står Mogens Jensen, som torsdag kørte ind i mere dårligt føre, da han aflivede en tanke om at lade nogle avlsmink leve alligevel – selv om det udtrykkeligt var meningen, at alle skulle aflives.

Der sad nogen gjort af det stof, som profeter er lavet af.

Han forklarer, at det var oppositionens og aldrig regeringens forslag, at nogle avlsdyr skulle bevares. Meldingen blev imidlertid opfattet som endnu en kovending i minksagen – lige som forklaringen om brevet til minkavlerne. Alle læste som et krav om aflivning, men det skulle forstås som en opfordring, forklarer ministeren.

Fødevarestyrelsen stod for 31 gange at skrive “skal” i brevet til minkavlerne. Det opfattede de – åbenbart helt forkert – som “skal” og gik i gang med at aflive.

Styrelsen har flere gange i forløbet haft en pænt sagt uklar kommunikation. På et tidspunkt bredte sig den misforståelse, at minkavlere med smittede dyr kun fik 20 procent i erstatning. Det rigtige var 100 procent erstatning, men kun 20 procent erstatning for driftstabet i forbindelse med avlsdyr, hvad alle ikke lige fangede.

På et andet tidspunkt, 21. oktober, sagde styrelsens veterinærdirektør, Hanne Larsen, på et pressemøde at nu var dyrene på 40 minkfarme aflivet. Samtidig udsendte hendes styrelse et tweet om, at dyrene på 14 farme var aflivet.

Begge dele kunne jo ikke være rigtigt. Eller ? Forklaringen var vistnok, at hun medregnede farme, som lå i risikozonen. Det gjorde tweetet ikke.

Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), som tidligt krævede alle smittede mink aflivet, har tildelt Fødevarestyrelsen en sur smiley. “De er svære at hjælpe”, siger han.

Borgmesteren beskylder Fødevarestyrelsen for at have taget meget let på de smittede mink i al for lang tid. Aktindsigt, som Nordtinget har delt med Politiken og skrevet om, peger på, at borgmesteren har ret.

Aflivningen af de mange millioner mink er organiseret af Fødevarestyrelsen. Brutale videobilleder af levende mink i bunker på et lad er blandt det, der har ført til, at styrelsen er meldt til politiet.

Rulle hoveder

Der kommer til at rulle hoveder, lød en forudsigelse fra borgerlig side på onsdagens samråd i Folketinget.

Der sad nogen gjort af det stof, som profeter er lavet af. Torsdag kom meddelelsen om, faglig direktør Kåre Mølbak på Statens Serum Institut går på pension 31. januar 2021.

Sundhedsudvalget i Folketinget havde ellers nærmest samtidig med den meddelelse besluttet at invitere Mølbak til en høring om den risikovurdering, som førte til beslutningen om aflivning af alle mink og delvis nedlukning af Nordjylland.

“Det har altid været min plan at gå fra på et tidspunkt, hvor jeg stadig har mange gode år foran mig”, udtaler Kåre Mølbak, 65 år

Af Esben Agerlin Olsen