Uvist, hvornår der kan lempes igen i de syv kommuner

Nordjyderne i syv kommuner må vente et uvist stykke tid endnu, før de ved, om der lempes yderligere på coronarestriktionerne, efter at nogle af dem blev meddelt hævet fredag aften af sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Nogle tal går i den rigtige retning, så nogle restriktioner hæves på mandag.

Efter en uges tid med hjemmeundervisning må skoleelever i 5.-8. klasse fra mandag igen komme i skole. Den kollektive trafik genoptages over grænserne mellem de syv kommuner – Frederikshavn, Læsø, Hjørring, Brønderslev, Thisted, Jammerbugt og Vesthimmerland.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Fredag aften deltog han i pressemøde via skærm. Arkivfoto Nordtinget.

Dermed består opfordringen til for eksempel ikke at tage til Aalborg, hvis man bor i Brønderslev, medmindre man varetager en kritisk funktion. Hvornår det ændres, afhænger af de kommende resultater af test fra laborationer, som finder de særlige og frygtede minkvarianter frem.

På et pressemøde fredag aften sagde afdelingschef Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut, at kun 18 procent af prøverne fra Nordjylland har været igennem den sekventering, som afslører de frygtede minkvarianter, som måske kan svække end vaccine. Sekventering tager tid.

“Vi kan ikke udelukke, at cluster 5 er i omløb,” sagde hun om den mest omtalte variant, som især har ramt Nordjylland og som skal inddæmmes med restriktioner.

“Vi vil gerne vente til, at vi har sekventeret alle prøver fra Nordjylland,” sagde Thyra Grove Krause, uden at det stod helt klart, om der er den fuldstændige genåbning, hun vil vente med.

Myndighederne nedtoner samtidig betydningen af cluster 5 varianten og lægger større vægt på, at de mange mink i Danmark betyder, at smitte kan spredes mellem mange flere individer end bare befolkningen og skabe nye varianter. Derfor skal alle 17 millioner mink aflives. Der nævnes ikke længere et tal mellem 15 og 17 millioner.

I et fakta-ark fra sundhedsministeriet tales hele tiden om “kraftig opfordring”. Der er altså ikke tale om forbud mod at krydse kommunegrænser.

Samtidig skriver ministeriet, at personer der rejser ind i området med de syv kommuner ” i så fald skal fremvise dokumentation fra deres arbejdsgiver for, at de varetager en kritisk funktion.”

Af Esben Agerlin Olsen

Pressemeddelelse fra sundhedsministeriet