Derfor blev ny mail til minkavlere nok et halvt døgn forsinket

Meget af kritikken i minksagen er gået på, at der gik lang tid, inden minkavlerne fik besked om, at de ikke behøvede at aflive raske dyr uden for corona risikozonerne. Regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S) havde ingen lov bag sig til at kræve det, som det skete onsdag 4. november på et pressemøde.

Foto Kopenhagen Fur.

Det første brev fra Fødevarestyrelsen til minkavlerne fredag 6. november opfattede avlerne som et klart krav, da der mange, mange gange stod “skal” om aflivningen af samtlige mink. Avlerne gik i gang med aflivningen.

I løbet af weekenden stod det klart i regeringen, at den manglende lovhjemmel.
Et nyt brev til minkavlerne blev derfor skrevet og var klar mandag 9. november om aftenen. I det nye brev var der tale om en “opfordring” i stedet for et krav.

Imidlertid blev brevet/emailen yderligere forsinket, så den blødere besked først blev sendt ud tirsdag 10. november om morgenen. Der var “tekniske problemer” med udsendelsen har den tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) forklaret i et samråd.

Folketingsmedlem Christoffer Aagaard Melson (V) har spurgt fødevareministeren, hvad de tekniske problemer var.

Den nye fødevareminister, Rasmus Prehn (S), har spurgt videre hos Fødevarestyrelsen. Svaret er, at kun en enkelt ansat i Fødevarestyrelsen havde mailinglisten til minkavlerne. Denne medarbejder var ikke til at få fat i, da det nye brev med “opfordring” endelig var færdig.

For ikke at bryde loven ville Fødevarestyrelsen ikke tvinge sig adgang til mailinglisten.

Den nye fødevareminister medgiver, at det måske havde været smart at bruge andre kanaler, når mailinglisterne nu ikke var til at få fat i.

Landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S). Foto Nordtinget.

“Det kunne have været overvejet også at meddele informationerne gennem pressen for derigennem at informere offentligheden samtidig,” skriver Rasmus Prehn til Christoffer Aagaard Melson.

Her er hele svaret, som fødevareministeren har fået af Fødevarestyrelsen:


”Mailen til minkavlerne var klar til udsendelse mandag aften den 9. november 2002. Mailinglisten, der skulle benyttes til udsendelse, lå alene hos en medarbejder, som det ikke var muligt at få kontakt med mandag aften.


Fødevarestyrelsen undersøgte, om det var muligt at få adgang til mailinglisten, men det kunne ikke lade sig gøre af hensyn til arbejdsretlige forhold. Det bemærkes, at mailen blev sendt ud til minkavlerne tirsdag morgen den 10. november 2020 kl. 7.08 og lagt på hjemmesiden samme dag kl.
9.23.”

Af Esben Agerlin Olsen