Minister til demonstration mod regeringen

Rasmus Prehn (S) vil forsøge at tage tyren ved hornene som ny minister for landbrug, fiskeri og fødevarer. Han vil møde op og holde tale på lørdag i Hjørring, når bønder med traktorer demonstrer mod regeringen – altså mod Prehn og hans ministerkolleger. Demonstranterne er vrede over regeringens håndtering af mink-sagen, som begyndte netop i Hjørring kommune.

Rasmus Prehn, da han indtil i sidste uge var udviklingsminister, Foto Claus Bech/Udenrigsministeriet.

Venstres næstformand, Inger Støjberg, holdt tale – blandt venner – ved en tilsvarende demonstration i Aarhus i lørdags. Hun kom i manges øjne galt afsted, da hun talte om at “dræne sumpen med Mette Frederiksens magtarrogance.”

Det med at “dræne sumpen” er den afgående amerikanske præsident, Donald Trump, kendt for at sige om regeringsapparatet i Washington, inden han selv overtog det. Støjberg er blevet beskyldt for at skabe splid lige som Trump.

Rasmus Prehn, en af de fem nordjyske ministre, vil omvendt tage til demonstration for at genskabe tillid efter skandalen med de smittede mink.

Hjørrings borgmester Arne Boelt (S) råbte i lang tid op om, at de smittede mink skulle aflives. Det blev de i de tre første smittede farme. Så holdt den politik holdt pause i næsten tre måneder i sommer. I september tog smitten fart.

Da Mette Frederiksen (S) fik forelagt borgmesterens krav på et pressemøde 18. september – da grinede hun af spørgsmålet. Siden tog smitten mere fart, og nu skal alle mink slås ned.

Alt det vil Rasmus Prehn gerne rette op på over for en demonstration med 200 traktorer på lørdag. Og så vil han møde flere landmænd.

Den nye minister, som overtog posten efter Mogens Jensen (S) i sidste uge, vil rundt i landet en til to dage om ugen for at møde det erhverv, han er minister for, oplyser hans ministerium.

“De fejl, der er begået, skal vi for alt i verden sikre ikke gentager sig, og derfor vil jeg som noget af det første blandt andet tage rundt i landet og lytte nøje til de ting, erhvervet har at sige, siger Rasmus Prehn i en skriftlig udtalelse.

Han tager gerne andre politikere med på rundfarten.

– Min kalender er åben for invitationer fra ordførerene til deres hjemstavne, særlige personer eller steder, de mener, jeg bør kende til. Det er altafgørende, at landmændene, fiskerne og fødevarevirksomhederne får et folketing, der samarbejder bredt og konstruktivt på deres område, og derfor prioriterer jeg de her besøg meget højt, siger Rasmus Prehn. 

Af Esben Agerlin Olsen