Anmeldelse: Læger sikrede vaccine til eget personale

(Foto: Lene Pedersen/Region Nordjylland)

Vaccine mod coronavirus kan være gået til spilde, fordi nogle praktiserende læger skal have kørt overskydende doser hjem til eget personale fra vaccination ude i byen.

Sådan lyder en mistanke, som Styrelsen for Patientsikkerhed har modtaget en anmeldelse om. Det oplyser styrelsen til Nordtinget.

Det problematiske er transporten fra en vaccination på for eksempel et plejehjem. For vaccinen tåler ifølge vejledningen ikke at blive opvarmet eller rystet under transport, efter at der er taget hul på den. Virkningen kan gå tabt.

Det skal være sket i flere regioner, at læger har kørt vaccine hjem til eget personale efter for eksempel at have vaccineret på et sted, hvor ikke alle doser blev brugt.

I regionsrådet i Nordjylland har man også hørt om sagen. Herfra siger Lene Linnemann (SF), at hvis det er rigtigt, så kunne vaccinen være brugt mere fornuftigt.

Man kunne for eksempel have tilkaldt andet frontpersonale end lægens eget, så andre kunne blive vaccineret med den overskydende vaccine på det sted, hvor vaccinationen fandt sted, og uden at vaccinen blev skadet, mener Lene Linnemann.


Foto Line Bloch Klostergaard/Region Nordjylland

“Man tager noget fra nogen. Vi skal ikke have et tag-selv-bord”, siger hun.

Lene Linnemann vil spørge til sagen på et forretningsudvalgsmøde på mandag i regionsrådet i Nordjylland.

Styrelsen for Patientsikkerhed har ikke umiddelbart flere oplysninger.

Det nordjyske regionsrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen (DF) mener, at styrelsen skal op i fart.

”Det er vigtigt at følge de lægefaglige retningslinjer under vaccine-uddelingen. Derfor bør Styrelsen for Patientsikkerhed være hurtigere til at efterforske, om praktiserende læger fra PLO har transporteret vacciner flere steder i landet i strid med retningslinjerne, og om det er sket på en måde, så effekten af vaccinerne er gået tabt,” lyder det fra Erik Høgh-Sørensen.

PLO, Praktiserende Lægers Organisation, har ikke nogen oplysninger om sådan en sag, oplyser kommunikationschef Jonas Heltberg.

Af Esben Agerlin Olsen