ANNONCE

Bang: Vendsyssel går konkurs, hvis beslutning om ny limfjordsmotorvej tager 10 år

(Foto 3.limfjordsforbindelse.nu)

Det nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen, medlem af Venstres gruppebestyrelse, er godt tilfreds med, at den socialdemokratiske regering med sin infrastrukturplan torsdag har forpligtet sig på papir til at bygge en ny motorvej over Limfjorden.

Han er mindre tilfreds med, at der mangler en tidsplan for alle de konkurrerende projekter, herunder motorvejen, som via bro tunnel skal gå over øen Egholm ved Aalborg.

Infrastrukturplanen rækker frem til 2035.

“Hvis de først træffer beslutningen i 2035, og der går 10 år med at bygge, så er jeg bange for, at der ikke er brug for den, for så er Vendsyssel gået konkurs”, siger Preben Bang Henriksen.

Preben Bang Henriksen (V). Foto Nordtinget.

Formanden for regionsrådet i Nordjylland, Ulla Astmann (S), er langt mere positiv. Hun “har respekt for, at noget skal foregå i et forhandlingsrum.”

“Jeg ville blive meget overrasket, hvis den skulle vige”, siger hun om den tredje limfjordsforbindelse.

“Det er mit indtryk, at regeringen er meget stålsat,” siger hun, når man nævner modstanden fra regeringens støttepartier SF og Enhedslisten.

Efter at have talt med transportminister Benny Engelbrecht (S) så sent som onsdag er hun sikker på, at han forstår behov for en ny forbindelse, blandt andet fordi kommende renovering af den nuværende kan sætte hele Nordjylland i stå.

Mogens Christen Gade (V), borgmester i Jammerbugt, ser lysere på planen end hans partifælle Preben Bang Henriksen. Borgmesteren havde også gerne set en tidsplan, men han tror mere på projektet nu end dagen før.

“Når regeringen kommer med forslaget og det pt. største oppositionsparti synes godt om det, så er vi langt henne i filmen,” siger han.

Selv om der er meget grønt i planen, er han ikke sikker på, at det vil lukke munden på regeringens støttepartier SF og Enhedslisten. I sidste ende tror han, at forslaget glider ned, fordi investeringer i veje ikke længere er så sorte, som de har været.

“Vi ved jo, at el-biler vinder frem, så landevejene også bliver grønne”, siger han.

Wammen: Punkt to er rækkefølgen

Finansminister Nicolai Wammen (S) sagde ved fremlæggelsen torsdag, at regeringen først skal forhandle med partierne om, hvilke projekter, der skal gennemføres. Punkt to er i hvilken rækkefølge, de skal gennemføres, forklarede han.

En ny motorvej over Limfjorden blev slet ikke nævnt på pressemødet med Wammen. Aalborg blev nævnt som en by, der ville få glæde af, at flaskehalsen for tog ved Ringsted bliver fjernet, fordi toget så også vil komme hurtigere til Aalborg fra København.

I planen “Danmark Fremad” står en ny motorvej over Limfjorden nævnt først under “Regionale udviklingsprojekter”.

“I Aalborg er en tredje Limfjordsforbindelse en tiltrængt investering i at reducere trængslen i byen, som også giver mulighed for byudvikling,” står der.

I den tidligere Venstre-ledede regerings infrastrukturplan stod en tredje limfjordsforbindelse opført med start for byggeriet i 2024, påpeger Preben Bang Henriksen.

Planen havde kun et snævert flertal og faldt med folketingsvalget i 2019.

Af Esben Agerlin Olsen

(Opdateret med kommentar fra borgmester Mogens Christen Gade.)