Regeringen tøver med at give overskudsvaccine til fattige lande

(Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen, S)

Danmark har sikret sig covid-19 vaccine til langt flere mennesker, end der bor i landet. Det er svært at være imod, at overskuddet skal gå til fattige lande, lød det fra en stribe ordførere i Folketinget onsdag.

Det er ikke kun for at være flink. Danmark har en interesse i, at så mange som muligt bliver vaccineret for at holde smitten nede på verdensplan.

Fotograf Line Bloch Klostergaard/Region Nordjylland

Den nordjyske udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) gentog, at ingen er sikre, før alle er sikre.

Alligevel kunne han endnu ikke sige, at regeringen vil støtte et konkret beslutningsforslag om donation af overskydende vaccine til lav- og mellemindkomstlande.

“Vi bakker op om intentionen i beslutningsforslaget,” sagde Flemming Møller Mortensen og kom så med en stribe forbehold.

De handler om, hvorvidt det skal være det store internationale Covax-program, som skal fordele vaccinen eller EU. Og det handler om geopolitik, hvor Kina og Rusland har ført sig kraftigt frem med vaccine.

Peder Hvelplund, EL, coronaordfører. Foto Nordtinget ©

Beslutningsforslaget om donation af overskydende vaccine var stillet stillet af Enhedslisten og fremført i Folketingssalen af en anden nordjyde, Peder Hvelplund.

“Vi skal sikre dem, vi selv skal bruge. Men vi kommer til at stå med overskud. Det er indlysende, at det må vi donere til lav- og mellemindkomstlande”, sagde han.

I lavindkomstlande er der kun vaccine til en person for hver 500, påpegede han. I På verdensplan...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk