Fugle og flagermus bremser vindmøller – og grøn omstilling

Flagermusen får ikke bare dårlig presse på grund af corona-virus. Sammen med flere fuglearter bliver flagermusen også beskyldt for at bremse den grønne omstilling i Nordjylland.

De flyvende dyr er kommet i vejen for to vindmølleparker, som begge kalder sig landets største på land. Den ene ligger på Thorup-Sletten mellem Vesthimmerland og Jammerbugt kommuner. Der står allerede 18 vindmøller, der kan levere strøm til 65.000 husstande.

Borgmester Mogens Christen Gade (V). Foto Venstre.

Parken til 750 millioner kroner blev indviet i september 2020. I marts 2021 satte Planklagenævnet så en kæp i møllehjulet. Miljørapport og lokalplaner i de to kommuner blev ophævet af Planklagenævnet efter 21 måneders overvejelse. Klagerne, herunder Danmarks Naturfredningsforening, fik medhold – altså efter at møllerne var sat op.

Forholdene for flyvende dyr nær meget store vindmøllevinger var ikke undersøgt godt nok. En ommer.

Der skal laves en ny VVM-redegørelse for virkningen på miljøet, fordi den tidligere ikke tog nok hensyn til et nærliggende Natura 2000 område, hvor naturen ikke må forværres. Danmarks Naturfredningsforening frygter, at fugle som skestork og hjejle vil flyve ind i vingerne på møllerne.

Borgmester i omdrejninger

Det tager relativ kort tid at få borgmesteren Jammerbugt, Mogens Christen Gade (V), op i omdrejninger, når man nævner sagen.

“Sagsbehandling på over to år er urimeligt både over for de borgere, der er utilfredse, lokalsamfundene og politikerne og investorerne. Folketinget har lovet at...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk