Mink kan redde situationen efter regnefejl på universitet

(Foto Kopenhagen Fur)

Meget er gået galt med mink og corona. Det lille pelsdyr væltede en minister og rejste trussel om rigsretssag mod statsministeren. Aflivningen af alle mink koster en en formue, en nedgravning, en opgravning og en stribe undersøgelser.

Nu kan minkens død imidlertid komme et universitet, en regering og faktisk hele landet til undsætning. Nu kommer forklaringen.

Mogens Jensen (S) måtte gå af som fødevareminister på grund af minksagen. Foto fra Folketingets tv.

På Aarhus Universitet har nogen regnet forkert med ammoniakken. Danmark kan alligevel ikke leve op til sine forpligtelser, når det gælder reduktion i udledningen af ammoniak.

I år skulle målet med en 24 procent reduktion i forhold til 2005 være i hus, så Danmark lever op til EU’s såkaldte NEC-direktiv. Men fordi, der har været en fejl i en regne-model, så bliver målet først nået i 2023.

Mink. Foto Kopenhagen Fur.

Den fixer minken. For minkene udleder – eller udledte – så meget ammoniak alene, at deres fravær i 2021 er nok til, at Danmark lever op til sine forpligtelse, og langt mere end det. I hvert fald, hvis man kan stole på et andet regnestykke fra Aarhus Universitet om udledningen af ammoniak fra mink.

I 2019 udledte mink via deres urin hele 4300 ton ammoniak. Det er næsten 2000 ton ammoniak mere, end hvad Danmark mangler at skrue ned med.

Minken har altså “foræret” Danmark en overopfyldelse af sine forpligtelser. Og de oprindelige planer for reduktion af ammoniak-udledning, var der ikke lige regnet med, at alle mink skulle væk i en fart i november.

Hvor stor regnefejlen på Aarhus Universitet er, står der ikke noget om i den orientering, som miljøminister Lea Wermelin (S) har sendt til Folketingets miljøudvalg. Fejlen skal imidlertid være meget stor, før den forhindrer minken i at redde situationen for en gangs skyld.

Af Esben Agerlin Olsen