EL truer med svensk træk mod regeringen – og så alligevel ikke

Enhedslisten er godt træt af at vente på en fodslæbende regering og truer med at vælte den, hvis den ikke kommer støttepartiet mere i møde, når det gælder klima og ydelser til fattige familier.

Når det kommer til at sige, hvor grænsen for tålmodigheden går, og hvor længe støttepartiet kan vente, bliver det mindre tydeligt. Sådan var det også på partiets pressemøde tirsdag i forbindelse med sommergruppemødet.

Politisk ordfører Mai Villadsen (EL) og gruppeformand Peder Hvelplund (EL) på pressemøde 10. august 2021.

Nordtinget spurgte, om kontanthjælpsloftet – som sætter et loft over det samlede beløb i offentlige ydelser – er afskaffet, når dette år er overstået.

“Jeg har svært ved at se, at der vil være et kontanthjælpsloft, når det her år er omme”, svarede politisk ordfører, Mai Villadsen.

Nordtinget spurgte, om Enhedslisten vil bruge sin magt og true med at vælte regeringen. Det gjorde søsterpartier Vänsterpartiet i Sverige og fik så sin vilje på et punkt om fri husleje. Den socialdemokratiske regering blev siden genindsat efter at have fået sig en overraskelse over, at en rød trussel blev ført ud i livet.

Mai Villadsen:

“Vi har sagt, at regeringen skal levere på det, der står i forståelsespapiret om at fjerne kontanthjælpsloftet og mindske børnefattigdom i Danmark. Det er derfor, vi kridter banen op for de forhandlinger, der kommer, fordi det er afgørende…”

Men I vil ikke sætte nogen deadline ?

“Om forhandlingerne lander 1. januar eller 20. december, skal det ikke komme an på. Det kommer an på resultaterne for de mennesker i Danmark, der lever i fattigdom,” sagde den politiske ordfører og fortsatte:

“Vi er selvfølgelig klar til at gøre, som vores svenske søsterparti, hvis det er det, det skal komme til. Det har vi sagt hele vejen igennem, og det står vi fast på i Enhedslisten. Derudover synes jeg ikke, at situationen er helt den samme. Men vi har sagt til regeringen, at de skal leve op til deres løfter. Og det forventer vi, at de gør.

Politisk ordfører Mai Villadsen, EL. Foto Nordtinget.

Nordtinget talte med nordjyde og gruppeformand Peder Hvelplund efter pressemødet, konkret om kontanthjælpsloftet. Det skal fjernes ifølge det forståelsespapir, som er grundlaget for, at de tre støttepartier Enhedslisten, SF og Radikale Venstre ville bakke op om den socialdemokratiske et-partiregering efter valget i 2019.

Nordtinget:

Lyder det ikke lidt tåget, hvad I siger? I siger ikke hvornår og I siger ikke, hvor meget ? I Sverige sagde jeres søsterparti, at regeringen var ude, hvis det blev til noget med fri husleje i nybyggeri. Og så var den regering ude.

Peder Hvelplund:

“Det er en markant anderledes situation, man har haft i Sverige, end man har haft i Danmark. I Sverige var Vänsterpartiet slet ikke en del af partierne bag regeringen. De blev holdt udenfor. Der stod i regeringsgrundlaget, at Vänsterpartiet ikke kunne få indflydelse. Der var tre punkter, de ikke ville være med til, hvis de blev gennemført. Huslejeregulering var et af dem.

“Vores budskab til regeringen er klart. I forhandlingen om ydelsesreformen skal vi sikre et løft i forhold til de fattigste familier og reducere børnefattigdom. Men vi ved jo ikke, hvornår konkret de forhandlinger bliver afsluttet..”

Det lyder som om, I er til salg for slesk tale og billig portvin ?

Det er vi absolut ikke. Vi har netop signaleret meget klart, at det her er et fuldstændigt afgørende punkt for os. Derfor skal der leveres på det. Men vi ved jo ikke, hvornår regeringen har tænkt sig at levere – andet at det skal ske i de forhandlinger, der går i gang.”

Hvorfor kan I ikke sige som det svenske Vänsterpartiet, at hvis det ikke bliver til noget, så stemmer vi jer ud?

Det er fordi, det her bliver en samlet forhandling omkring ydelser. Så skulle vi sige, at der overhovedet ikke skulle være nogen børnefattigdom.”

I kunne sige, at kontanthjælpsloftet skulle væk?

Gruppeformand Peder Hvelplund (EL) på pressemøde 10. august 2021.

Det er klart, at kontanthjælpsloftet skal fjernes. Det står tydeligt i forståelsespapiret. Og regeringen skal leve op til sit forståelsespapir. Spørgsmålet er, hvordan man gør det. Det var det ydelseskommissionen har arbejdet og dannet baggrund for forhandlinger, som vi skal i gang med. Der har vi sagt meget klart, at børnefattigdom skal reduceres.”

Men I vil ikke sige, hvor meget?

Nej, Det gør vi jo ikke, inden forhandlingerne går i gang.”

Er I blødere end det svenske søsterparti, Vänsterpartiet?

“Nej, det synes jeg ikke, tværtimod. Vi står i en anden situation, hvor vi har forpligtet regeringen på et forståelsespapir, hvor de positivt har sagt nogle ting, de skal gøre . Der var Vänsterpartiet jo holdt fuldstændigt udenfor. Jeg synes, at det er meget inspirerende, hvad Vänsterpartiet har gjort. Det har været det helt rigtige. Det, de har opnået er, at de nu er med til at præge en form for forståelsespapir i Sverige.“, siger Peder Hvelplund.

Af Esben Agerlin Olsen