Afrika mangler vaccine – Danmark tøver med at give af overskud

Kun omkring en procent af befolkningen i Afrika er vaccineret mod coronavirus.. Danmark har hundrede tusinder doser vaccine i overskud fra producenten Johnson & Johnson. Hvad der skal ske med dem står fortsat hen i det uvisse, og har gjort det et stykke tid.

Foto Nordtinget. Mozambique.

For præcist en måned siden, 12. juli, stillede Kim Valentin (V) spørgsmål til udenrigsminister Jeppe Kofod (S) om de overskydende vacciner, som blev taget ud af det generelle danske vaccinationsprogram i april og maj.

Mandag 9. august havde han endnu ikke fået andet svar, end at sommerferie giver længere svartid.

De 450.000 oplagrede doser fra Johnson & Johnson holder længere end den overskydende vaccine fra AstraZeneca, som er doneret til andre lande eller ved at blive det.

Det haster imidlertid med at få vaccineret befolkningen i de lande, som mangler vaccine, mener Kim Valentin.

Netop vaccinen fra Johnson & Johnson er velegnet i den tredje verden, fordi den kun kræver et enkelt stik. Det er en fordel i lande, hvor sundhedssystemet er svagt, at man ikke behøver at registrere folk og indkalde dem igen.

“Regeringen har forsinket udrulning med millioner af doser. Derfor stillede jeg spørgsmålet. Det virker ikke, som om der er en plan,” siger Kim Valentin, som er europaordfører.

Millioner af doser er på vej til Danmark det næste halve og hele år, påpeger han.

Også Enhedslistens Peder Hvelplund har bebudet pres på regeringen for at få brugt de vacciner, som ligger på køl hos Statens Serum Institut.

Udviklingsminister Flemming...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk