Svar om tredje stik i senest i næste uge

(Foto Lene Pedersen, Region Nordjylland)

De mange vaccinerede, som har fået forskellige vacciner i første og andet stik, kan snart få at vide, om de får tilbudt tredje stik, så de har to stik med samme type vaccine mod coronavirus.

Inden udgangen af næste uge regner Sundhedsstyrelsen med at være klar med en vurdering af, om det er nødvendigt med nok et stik af typen mRNA til denne gruppe, oplyser styrelsen til Nordtinget.

Vurderingen blev bestilt Sundhedsministeriet 22. juli.

Lidt over 144.000 personer fik vaccine fra AstraZeneca i først stik, inden firmaets vaccine Vaxzevria® blev taget ud af det danske vaccinationsprogram. Andet stik blev med vaccine fra PfizerBioNtech eller Moderna, som begge leverer mRNA vaccine.

Sundhedsstyrelsen har hidtil ment, at det var godt nok at kombinere de forskellige typer vaccine. Nogle lande accepterer imidlertid ikke to slags vaccine som færdigvaccination. Det er et problem ved rejse.

Danmark og andre lande er i færd med at studere virkningen af vaccination med forskellige typer vaccine. På baggrund de studier vil Sundhedsstyrelsen snart komme med sin vurdering, senest 15. august er målet.

Ifølge et nyt studie fra Statens Serum Institut virker kombinationsvaccination næsten lige så godt som som to stik af samme type. Kombinationen af vacciner fra AstraZeneca og PfizerBioNTech giver 88 procent beskyttelse mod infektion. Det er kun en anelse mindre end de 90 procent beskyttelse, som to gange Pfizer-vaccine giver ifølge et tidligere studie.

Det nye studie omfatter dog ikke den nu dominerende delta-variant, skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse mandag.

Vaccinen fra AstraZeneca blev taget ud af det danske vaccinationsprogram i april på grund af sjældne, men alvorlige bivirkninger som blodpropper.

Vaccinen er især givet til personale inden for sundhed, ældreomsorg og socialsektoren.

Af Esben Agerlin Olsen

Læs også: Svar om tredje stik senest i næste uge