Danmark sælger stor mængde vaccine uden at tjene en krone

Det vakte stor forargelse hos et af regeringens støttepartier, da det tidligere dette efterår kom frem, at regeringen har solgt to store partier corona-vaccine til rige lande.

Enhedslistens gruppeformand og corona-ordfører, Peder Hvelplund talte om en “krejlernation”.

Vaccinerne skal hen til de lande, hvor der er størst behov, mener det nordjyske folketingsmedlem. I mange fattige lande er kun få mennesker blevet vaccineret mod corona-virus.

Peder Hvelplund (EL). Foto Nordtinget.

Regeringen har selv flere gange betonet, at ingen i verden er sikker, før alle er sikre. Den har doneret Johnson & Johnson vaccine til det afrikanske land Rwanda, som er på tale som vært for et dansk asylcenter.

De 250.00 doser vaccine blev doneret, efter at denne type blev taget ud af det generelle danske program på grund af risiko for blodpropper. Vaccinen har også vist sig at være noget mindre effektiv over for delta-varianten af coronavirus.

Meget få afrikanere er vaccineret mod corona-virus. Her Mozambique. Foto Nordtinget.

Overskud af de mere effektive vacciner fra Pzifer-BioNTech og Moderna har Danmark solgt til Australien og New Zealand.

Handlen omfatter 200.000 doser Moderna til Australien, og 500.000 Pzifer-BioNTech doser til New Zealand ifølge et spørgsmål fra Peder Hvelplund.

Peder Hvelplund har spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvor meget Danmark har tjent på den forretning.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Arkivfoto Nordtinget ©

Svaret er: Ingenting.

Sundhedsministeren skriver sådan her:

Priserne for indkøb af COVID-19 vacciner er fortrolige jf. kontrakterne med producenterne. Da vaccinerne er videresolgt til indkøbspris, kan salgsprisen derfor ikke oplyses, men Danmark har således ikke opnået en fortjeneste ved salget til New Zealand og Australien.

Af Esben Agerlin Olsen

Læs også: Afrika mangler vaccine – Danmark tøver med at give af overskud