Rækken af hovedrystende embedsmænd vokser

Flere og flere embedsmænd fortæller i Minkkommissionen, at de rystede på hovedet over, at regeringen for et år siden i meget høj fart besluttede, at alle burmink skulle aflives på grund af corona-virus.

Retten på Frederiksberg

Tidligere har embedsmænd fra Fødevarestyrelsen fortalt Minkkommissionen, hvordan beslutningen kom bag på dem. Det var slet ikke, hvad de havde lagt op til.

Direktør i Fødevarestyrelsen, Hanne Larsen, har fortalt, at hun fik et “granatchok”, da hun hørte om beslutningen.

Torsdag, årsdagen for statsminister Mette Frederiksens (S) besked om masseaflivningen, fremlagde kommissionen sms´er mellem embedsmænd i Finansministeriet.

De blev udvekslet lige omkring tidspunktet, da beslutningen blev truffet cirka klokken 22.15 den 3. november 2020.

Mødet begyndte klokken 21.30. De sidste papirer er klar bare seks minutter forinden.

Finansminister Nicolai Wammen (S) får et notat med, hvor der på første side klart står, at “der vil skulle skabes lovhjemmel til tiltaget” om, at alle mink uden for risikozoner skal aflives.

Endnu har ingen vidner i kommissionen fortalt, at emnet lovhjemmel overhovedet blev taget op på regeringskoordinationsudvalgsmødet, som varede tre kvarter. Fokus var et andet sted. Det skulle gå stærkt.

En embedsmand i Finansministeriet forudså – korrekt – at regeringens koordinationsudvalg ville beslutte en altomfattende aflivning – ikke noget med at bevare avlsdyr, og så udsætte den årlige produktion af nye mink for at udgå et for stort reservoir af pelsdyr, som let kunne smittes og...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk