Minkaflivning: Politichef mere optaget af fart end af loven ifølge vidne

(Foto Statsministeriet)

Det skulle gå stærkt, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde 4. november sidste år havde meddelt, at alle cirka 15 millioner burmink skulle aflives på grund af corona-smitte. Det skulle gå meget stærkt.

Minkkommissionens afhøringer finder sted i Retten På Frederiksberg i hovedstaden.

Næste morgen klokken 8 stod rigspolitichef Thorkild Fogde i spidsen for et møde i den Nationale Operative Stab, NOST, som skulle lede operationen.

“Nu skulle det gå rigtig stærkt”, sagde politichefen ifølge et vidne i Minkkommissionen fredag.

Rigspolitichef Thorkild Fogde nummer to fra højre. Foto Statsministeriet.

“Vi skal hjælpe hinanden” med at gennemføre regeringens beslutning var et andet budskab fra Thorkild Fogde ifølge vidne og mødedeltager,Ina Josefine Jochimsen, stabschef for krisenstaben i Fødevarestyrelsen.

Rigspolitichefen undlod derimod ifølge vidnets hukommelse at tale om den manglende lovhjemmel til masseaflivningen. Manglen på lov blev ellers taget op på mødet af direktør i Fødevarestyrelsen, Hanne Larsen.

“Lov om hold af dyr kan ikke udstrækkes uden for sikkerhedszoner. Det understreger Hanne,” sagde vidnet i Retten på Frederiksberg.

Det synspunkt havde Fødevarestyrelsen holdt fast i længe trods pres fra Sundhedsministeriet og Justitsministeriet, som til sidst gav sig.

Sikkerhedszonerne lå uden om de farme, der var smittet eller mistænkt for at være det. Om der lå usmittede farme uden for zonerne i det hårdt ramte Nordjylland var efter det foreliggende heller ikke noget emne, da masseaflivningen gik i gang.

Justitsminister Nick Hækkerup (S). Foto Nordtinget.

Da der manglede lovhjemmel til masseaflivning, måtte en ny lov skrives. Erkendelsen af den fraværende lov stoppede dog ikke aflivningen eller politiet i at sige til minkavlerne, at deres dyr skulle aflives, uanset om de ville samarbejde.

Netop det punkt i skandalen skal nu også undersøges af Minkkommissionen, som ledes af landsdommer Michael Kistrup.

Alle partier i Folketinget blev fredag enige om, at udvide kommissionens opgave til også at omfatte de såkaldte actionscards, som politifolk var udstyret med som replikker, når de skulle ringe til minkavlerne.

Rigspolitichef Thorkild Fogde skal afhøres 19. november, samme dag som justitsminister Nick Hækkerup (S).

Minkkommissionen blev først nedsat for at finde ud af, hvordan det kunne gå til, at regeringen satte gang i en ulovlig aflivning af alle mink.

Af Esben Agerlin Olsen