Rejser er ikke formålet med vaccination: Flabet styrelse, mener politiker

En større gruppe personer i Danmark er kommet i klemme, fordi de er vaccineret med to forskellige vacciner. Det accepteres ikke i alle lande som fuld vaccination mod coronavirus, selv om det er gyldigt i Danmark.

De pågældende fik typisk første skud med vaccinen fra AstraZeneca, som så blev taget ud af det danske vaccinationsprogram. Andet skud var med en anden vaccine for omkring 150.000 personer i Danmark.

Stillehavet.

Blandt andet fra Thailand har der været rapporteret om modstand mod at acceptere to forskellige vacciner som fuld vaccination og dermed adgangskort uden lang karantæne.

En del thailændere arbejder i Danmark, men har længe ikke kunnet rejse til deres familie hjemme i Thailand, selv om de er fuldt vaccineret efter de danske regler.

Andre er forhindret i at tage job, hvor de skal rejse til bestemte lande.

Det er imidlertid ikke heller meningen med vaccinationen, at de skal kunne det. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en mail til en borger, som gerne ville have været til bryllup i udlandet.

“Formålet med det danske vaccinationsprogram er først og fremmest at forebygge sygdom og død. Det er ikke et formål i sig selv, at vaccinationsprogrammet skal bidrage til tilvejebringelse af gyldig dokumentation i forbindelse med rejser,” skriver styrelsen til borgeren, som ville til bryllup.

Borgeren, som Nordtinget kender navnet på, har skrevet til den konservative sundhedsordfører i Folketinget, Per Larsen.

Per Larsen. Foto Folketingets tv

Den nordjyske politiker kalder det et “flabet” svar fra Sundhedsstyrelsen. Borgerne er selv helt uden skyld i deres situation, påpeger han.

“Jeg synes, det er arrogant, når nogen vitterligt har fået et problem. De kan ikke få job få job fordi de er krydsvaccinerede. Eller de kan ikke besøge forældre eller hvad folk nu rejser for  – det er ikke ordentligt svar at give folk, ” siger Per Larsen.

Han kender til en borger, som mistede sit arbejde i flybranchen under nedlukningen og nu ikke kan få arbejde dér igen på grund af to forskellige vacciner.

Per Larsen mener, at krydsvaccinerede, som ønsker det, skal have adgang til at få andet stik med Pfizer/BioNtech eller Moderna med det samme, så de dermed er fuldgyldigt vaccinerede. Der er ikke grund til at vente, da der ham bekendt er vaccine nok til rådighed i øjeblikket.

Nordtinget har bedt Sundhedsstyrelsen om en kommentar.

Af Esben Agerlin Olsen