EL viser sin ulyst til at være dørmåtte ved at vælte ministre

ANALYSE

Statsminister Mette Frederiksen (S) fik slået to fluer med et smæk, da hun rokerede i regeringen fredag oven på Benny Engelbrechts (S) afgang som transportminister efter krav fra Enhedslisten.

Da Enhedslisten væltede Mogens Jensen (S) som fødevareminister, november 2020. I midten står gruppeformand,Peder Hvelplund (EL), Hjørring.

Hun fik lejlighed til at fjerne Trine Bramsen (S) som forsvarsminister oven på flere møgsager, herunder tilbagetrækning fra Afghanistan, mens hun selv erobrede Ærø. Bramsen overtager Engelbrechts plads som transportminister. Hun bliver også minister for ligestilling.

Samtidig er Morten Bødskov flyttet fra Skatteministeriet og voksende kritik af hans omgang med tal for hybridbilers CO2 udledning. Dermed kom statsministeren endnu en dårlig sag i forkøbet. Enhedslisten har tidligere væltet Bødskov som justitsminister, under Thorning-regeringen.

Støt Nordtinget med abonnement 19 kr/md

Bødskov rykker ind i Forsvarsministeriet. Han erstattes som skatteminister af Jeppe Bruus, der som politisk ordfører var været regeringens utrættelige forkæmper.

Det belønnes han for ved at skulle stå i spidsen for det Skatteministerium, som går flittigt på omgang. Nordjyske Karsten Lauritzen (V) var en undtagelse, da han stod alle omgange ud i sine fire år som skatteminister – indtil han blev så træt af politik i det hele taget, at han stod af til fordel for Dansk Industri Transport.

Arrogant regering

Enhedslisten har fået markeret, at partiet ikke vil være dørmåtte for en mindretalsregering, som bliver opfattet som usædvanligt arrogant over for dem, der holder den ved magten.

Enhedslisten har brug for at markere sig, når partiet har så svært ved at komme igennem med ikke mindst sit højt prioriterede krav om at bekæmpe fattigdom blandt børn.

Politisk ordfører Mai Villadsen (EL).

Det er anden gang under Mette Frederiksens regering, at Enhedslisten markerer sig ved at vælte en minister. Første gang var, da Mogens Jensen (S) blev væltet som fødevareminister på grund af minksagen.

Som valget nærmer sig har det rødeste støtteparti brug for at bide fra sig, når det går skidt med at komme igennem med mærkesagerne.

Behovet for at bruge sin magt blev ikke mindre af, at det svenske søsterparti Vänsterpartiet demonstrerede, at det kan koste noget at blæse på dem, der holder regeringen ved magten.

Vänsterpartiet væltede den socialdemokratiske regering og lod den så komme tilbage, da Vänsterpartiet havde fået sit krav opfyldt. Hvorfor gør vi ikke sådan, kan de menige i Enhedslisten spørge sammen med partiets vælgere.

Vi vælter ministre, kan partiet svare. Partimedlemmer og vælgere skal så afgøre, hvad der kommer ud af det.

Af Esben Agerlin Olsen