Knap hvert andet nordjysk folketingssæde kan få ny bruger

(Foto fra Folketinget tv)

De nordjyske vælgere kan efter næste valg skulle vænne sig til en del nye navne på deres politikere i Folketinget.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er valgt i Nordjylland og har siddet 20 år i Folketinget. Foto fra Folketingets tv.

Næsten halvdelen af de nordjyske politikeres dørskilte på Christiansborg kan være skiftet ud efter det valg, som skal komme senest til juni næste år.

Foreløbig har fem af de 19 nordjyske folketingsmedlemmer meddelt, at de ikke genopstiller, eller ikke genopstiller i Nordjylland.

Senest meddelte stemmeslugeren Orla Hav (S) i sidste uge, at denne periode bliver hans sidste i Folketinget.

Flere kendte nordjyder har for nyligt sagt det samme.

For ikke så længe siden trådte Karsten Lauritzen (V) helt ud af politik, mens Bent Bøgsted (DF), efter formandsopgøret i partiet, fortalte, at han ikke ville genopstille.

Marianne Jelved (RV) har for længe siden fortalt, at hun ikke genopstiller. Lisbeth Bech-Nielsen (SF) har meddelt, at hun stiller op i København næste gang.

Nogle synlige stopper

Det er bemærkelsesværdige folk, der stopper, påpeger den nordjyske samfundsforsker Johannes Andersen.

“Det er nogle af dem, der har været med til at tegne de partier, de har repræsenteret, rimeligt synligt. Det er der ingen tvivl om,” siger han.

V og DF står skidt

Når der kan komme endnu flere nye navne end de fem nævnte, er det fordi Dansk Folkeparti og Venstre på landsplan meget dårligt i målingerne i forhold til valget i 2019.

Det samme gælder Frie Grønne, som i dag er repræsenteret af nordjyden Susanne Zimmer, tidligere Alternativet.

Hvis det går Venstre så skidt, at partiet mister to af sine fem nordjyske folketingsmedlemmer – og Dansk Folkeparti og Frie Grønne slet ikke får nordjyder ind, så er det 9 af de 19 nordjyske pladser, der skal nye navne på.

Johannes Andersen mener, at det i sig selv er godt for demokratiet, at nye politikere så får mulighed for at gøre sig gældende.

Han siger, at en god politiker holder cirka tre perioder. I første periode skal den uprøvede lære at begå sig. I næste periode giver erfaringen blod på tanden. I tredje periode begynder politikeren at tænke over, “hvad nu hvis jeg ryger ud?”. Det kan være samtidig med, at nogle vælgere synes, at politikeren kører på rutinen.

Statsminister Mette Frederiksen (S), som er valgt i Nordjylland, har siddet i Folketinget i over 20 år. Hun blev valgt ind i november 2001.

Hele fem af regeringens 20 ministre er valgt i Nordjylland, som dermed er stærkt overrepræsenteret i regeringen.

Nordjylland rummer cirka en tiendedel af befolkningen og sidder på en fjerdedel af ministerposterne.

Af Esben Agerlin Olsen