Nyt møde om mink-produktion – nu med minister

Det gik skidt, sidste gang minkavlerne var til møde med myndighederne om at få gang i produktionen igen.

Minkavlernes formand, Tage Pedersen, foran Retten på Frederiksberg, hvor Minkkommissionen afhørte vidner.

Mødet 10. august endte med, at minkavlerne udvandrede i vrede. De mente, at der blev opstillet alt, alt for skrappe krav til dem.

Samtidig blev de provokeret af, at en af mødedeltagerne var en af de topembedsmænd, som blev hårdt kritiseret af Minkkommissionen for at passe deres arbejde så dårligt, at de bør drages til ansvar.

Torsdag eftermiddag skal Minkavlerne igen til møde. Og denne gang kommer landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) også til mødet.

Landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S), da loven om aflivning af mink blev vedtaget i december 2020, lang tid efter at minkene var aflivet. Foto fra Folketingets tv.

Det oplyser Tage Pedersen, som er formand for Danske Minkavlere og andelsselskabet Copenhagen Fur, til Nordtinget.

Alle mink i Danmark blev aflivet i efteråret 2020 på grund af frygt for corona-smitte.

Tage Pedersen forstår ikke, hvorfor de meget få minkavlere, som vil starte produktionen igen, skal have skrappe restriktioner, for eksempel arbejde med tæt maske.

“Ingen andre har corona-restriktioner, hvorfor skal en, fem eller syv minkavlere så have det”, spørger han.

“Hvorfor skal de hænges ud som livsfarlige ?”

Kravene i et samfund bør være ens for alle, mener Tage Pedersen og peger på, at hospitalspersonale godt kunne være tilskuere til Tour de France og gå på arbejde bag efter.

Tage Pedersen understreger, at minkerhvervet kun blev midlertidigt lukket ifølge regeringen, foreløbig året ud. Og coronavirus er ikke længere en samfundskritisk sygdom.

At samtlige mink skulle aflives blev besluttet i regeringens koordinationsudvalg 3. november 2020. Regeringen havde imidlertid ikke lovhjemmel til at gennemføre sådan en beslutning for de alle landets dengang over 1200 minkfarme.

Det kaotiske forløb blev stærkt kritiseret af Minkkommissionen i en rapport, som kom 30. juni.

Siden da har Medarbejder- og Kompentencestyrelsen overvejet, hvad der skal ske med de 10 meget kritiserede topembedsmænd.

Det gælder blandt andre statsministerens departementschef, Barbara Bertelsen, som onsdag slap med en advarsel fra sin chef, statsministeren.

Det gælder også mødedeltageren, som provokerede minkavlerne ved at deltage i mødet 10. august, afdelingschef i Fødevareministeriet, Tejs Binderup. Han og ni andre topembedsmænd blev imidlertid ikke umiddelbart hjemsendt, mens Medarbejder- og Kompentencestyrelsen overvejede, hvad der skal ske.

I tilsvarende sager fra for eksempel Forsvarets Efterretningstjeneste er embedsmænd blevet hjemsendt, mens deres sager blev behandlet.

Landbrugs- og Fødevareminister Rasmus Prehn (S) oplyser, at en genoptagelse af minkproduktionen udelukkende handler om folkesundhed. Dyrevelfærd indgår ikke, men kan inddrages i forhandlingerne af andre partier, oplyser han i et svar til Susanne Zimmer (FG).

Mødet mellem minkavlerne og ministeren finder sted torsdag 16.30 i ministeriet.

Af Esben Agerlin Olsen

(Onsdag kom besked om, at departementschef Henrik Studsgaard, Miljøministeriet fritages fra tjeneste, mens en disciplinærsag foregår. Departementschefen i Justitsministeriet, Johan Legarth, slipper med en irettesættelse.)